... no nie wiem :(Cytat:
Zamieszczone przez rysiaczek
Inni też mają podobne problemy ?
Wersja do druku
... no nie wiem :(Cytat:
Zamieszczone przez rysiaczek
Inni też mają podobne problemy ?
no chyba nie, próbowałem ok. 18 i to samo było:(
Fakt , nieraz łapałem się na tym, że w chwilach kiedy trzeba szybko reagować aparatem zapominam o dobrym kadrowaniu (przekadrowaniu). Dzięki Jac za rady.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
niestety w fotografi reportazowej trzeba podchodzic do zdjec bez emocji i przewidujac chwile... czyli bezduszny warsztat i rutyna.... w takich chwilach kiedy sie duzo dzieje ciezko jest myslec o wszystkim, poprostu niektore 'manewry' musza byc odruchowe ale to trzeba kilka zdjec skopac zeby sie dowiedziec i im wazniesza fotke sie skopie tym szybciej sie czlowiek nauczy... niestety...
Generalnie zdjecia, wlasciwie album wyglada b. pozadnie i jesli ktos sie nie interesuje fotografia conajmniej hobbystycznie to bedzie bardzo zadowolony.
Wreszcie się dostałem, i przyznając rację uwagom Jaca uważam jednak, że jak na fotografa nie uważającego się za 'pro' i tak robisz zdecydowanie lepsze zdjęcia niż wielu takich niby 'pro' - ale taka sytuacja zaczyna być już standardem;)
Celuj srodkowym a pozniej szybko przekadrowuj tak by miec twarz w gornym punkcie ostrosci.Cytat:
Zamieszczone przez bogunow
Tak to wiem... Podczas robienia zdjęć bez lampy jest OK, ale z lampą gdy np po przekadrowaniu aktywny punkt AF trafia gdzieś daleko za główny obiekt to lampa przepala główny plan ponieważ przedbłysk pomiarowy mierzy światło w czasie naciśnięcia do końca migawki z głównego punktu AF. Co wtedy ? Może zastosować blokadę ekspozycji do błysku ? Czyli za każdym razem gdy chcę przekadrować błyskać ręcznie blokadą ekspozycji ? Najprościej byłoby zmieniać punkt AF, ale czasami nie ma na to czasu.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ja moimi kitami 18-55 i 28-80 wykonałem już po kilkanaście tysięcy zdjęć z samym body 20D, z czego wększość to zdjęcia ślubne. Fakt że 28-80 ostatnio traci ostrość i głośno piszczy przy pracy AF (jego ostatnie chwile pewnie), ale nie ma się co dziwić w końcu materiał to tylko tani plastyk (nie licząc szkieł).Cytat:
Zamieszczone przez woland
w 20d rozwiazuje sie to bardzo szybko za pomaca jojsticka i trwa to tyle co pomysenie o tym :-)Cytat:
Zamieszczone przez bogunow
To chyba muszę zamontować joystick w swojej trzysetce ... został mi jeszcze po Amidze :grin:Cytat:
Zamieszczone przez Jac