http://www.fredmiranda.com/reviews/s...&sort=7&cat=27 tyle napiszę :)
Wersja do druku
http://www.fredmiranda.com/reviews/s...&sort=7&cat=27 tyle napiszę :)
Nikt tu nie pisze o 24-85? Nie nadaje się na początek? Ja uważam, że jak najbardziej się nadaje. Jest tak tani, że nie bardzo warto czyścić soczewkę a po prostu kupić nowy, jednocześnie jakością zdjęć może zaskoczyć.
Kodzik tak w ogóle to ja bym miał dla Ciebie propozycje pod tytułem:
Zkołuj jakoś kasę większą(może jakieś oszczędności czy coś) kupic tam ze 3eLki na handel i sprzedac w Polsce(Na 1sztuce jesteś w stanie luzem zarobic około 600-700zł -> x3 = 1800-2100zł czyli jakieś 700-850dolarów. Dołożysz do tego to co chciałeś wydac no i będziesz mógł kupic coś lepszego(niestety na Canona 28-300 to jeszcze o połowę za mało a chyba najbardziej uniwersalny jest a jakościowo obrazki produkuje naprawdę hi-end(tak słyszałem) ) Chociaż przed takim krokiem raczej lepiej najpierw poszukac nabywce. W każdym razie ja bym tak an pewno zrobił jak bym jechał do USA. 3różne eLki spokojnie wywieziesz jako Twój sprzęt jeszcze z kraju także nie ma co się bac.
W złotych czasach analogu (piszę o "złotych", bo wtedy trzeba było coś wiedzieć o fotografii, żeby robić zdjęcia, szczególnie lustrem), podstawowy, uniwersalny i w naszych realiach najczęściej jedyny, to była stałka 50mm. Na cropie to jest ok 35mm. Wahania zooma w górę i w dół, to już osobiste preferencje.
Z tych szkiel, ktore na poczatku wymienil autor watku, Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM, zasluguje na zainteresowanie. Nie kreci mordka i mozna nim doostrzyc recznie przy wlaczonym AF. Rowniez kupilem go w USA, uzywalem i bylem zadowolony. Obecnie wymienilem go na Tamrona 17-50, ktorego mam w stopce i tez jestem hepi.
Canon EF 28-105mm f/4-5.6 (USM) – 150$, nie bierz, jest kiepski
pozwole sie podlaczyc do dyskusji i zapytac o C 24-85 bo cenowo jest dosc atrakcyjny a ten brakujacy szeroki kat mozna jakos obejsc.
18-55 wzial sie i zepsul wiec szukam czegos na dluzej niz na 1,5 roku jak to mialo miejsce a fundusz bardzo ograniczony niestety :(
porownywalem go kiedys do Sigmy 18-125. wyglada to mniej wiecej tak, ze w szerokim kacie Canon przegrywa z kretesem (pieronsko mydli w rogach, gdzie Sigma sama bynajmniej nie jest miss ostrosci), natomiast w zakresie 50-85 to Sigma odstaje. oczywiscie, USM jest tu zdecydowanym plusem dla Canona
wybierz wedlug potrzeb
zgadzam sie całkowicie - przy jednym obiektywie do cyfraka w/w będą lepszym rozwiązaniemCytat:
Jeśli chcesz mieć jeden uniwersalny obiektyw do Twojego aparatu, wybieraj z zoomów zaczynających się od 17/18mm a kończących w okolicach 50mm lub więcej. Przykłady:
Canon 17-55mm /2.8 IS; 17-85mm f/4-5.6 IS
Tamron 17-50mm f/2.8; 18-200mm f/3.5-6.3; 18-250mm f/3.5-6.3
Sigma 18-50mm f/2.8; 17-70mm f/2.8-4.5; 18-125mm f/3.5-5.6; 18-200mm f/3.5-6.3