I cena przystepna http://www.bhphotovideo.com/c/produc...gs_Black_.html
Wersja do druku
I cena przystepna http://www.bhphotovideo.com/c/produc...gs_Black_.html
Niestety stabilność kosztuje ale jednocześnie waga też rośnie... Nie ma niestety za bardzo nic uniwersalnego cenowo, wagowo i stabilnościowo...
5kg to nie takmalo. Do tego co masz (bedziesz miala) - wystarczy (moim zdaniem)
Z waga trzeba sie pogodzic (ja juz wiem zde dodatkowe pare kg trzeba bedzie nosic). Niestety jak sie czyta o manfrotto to jakosc/dodatkowe "bajery" sa wprost proporcjonalne do wzrostu ceny
Jednak pierwszy wybór był dla mnie najlepszy - głowica 488RC4. Jedyna zmiana to RC4 zamiast RC2. Różnica: RC4 ma poziomicę.
Poza tym w większości przypadków fotografuję w trybie M, więc miło jest mieć wolną prawą rękę.
Ponieważ nigdy nie miałam głowicy kulowej - czas ją wypróbować (no risk, no fun ;-) ), jak będzie dla mnie nieodpowiednia to ją sprzedam i kupię 3d.
I tyle...
Jeszcze raz dzięki za wszystkie porady.
RC4 ma poziomicę ale ta płytka jest ogromna... i możliwe że będzie wystawać sporo poza aparat. Płytka ta jest stworzona pod teleobiektywy, które mają mocowanie przy obiektywie, np. 300/2,8... Nie wiem jak to wygląda, może ktoś ma to się wypowie. Normalną i uniwersalną płytką jest ta z RC2 i pasuje do większości modeli Manfrotto, np. pod monopad z mniejszą głowicą...
ja mam 488rc0 płytka 6 kątna większa od RC2 i bardzo dobrze trzyma się na głowicy daje też lepszą przyczepność do aparatu RC4 będzie chyba za duża
pójdź do sklepów i sprawdź jak trzyma się aparat na głowicy
Też mi się wydaje że 6-kątna będzie najlepsza pod DS-a. Jest to coś pomiędzy RC2 i RC4 więc idealny kompromis wielkości i przyczepności...
Ja mam RC2 ale mam "tylko" 30D i 70-200/4 i to mi w zupełności wystarcza a wątpię, że będe miał coś cięższego i dłuższego w bliższej przyszłości...
Pomierzyłam. Jeśli nie skłamali tutaj to płytka 410PL (rc4) ma wymiary 65x85mm, płytka 200PL (rc2) ma wymiary 40x54mm (sprawdziłam tutaj) Moja obecna płytka Velbon ma wymiary 75x55mm i lekko wystaje spod Canona 20D.
1ds ma wymiary u podstawy ok.160mm na 80mm. Jest więc szansa, że wszystko będzie ok... jeśli nie skłamali...
Nie wiem jakie wymiary ma płytka 030PL (rc0). Nie wiem też czy lepsza jest 6-kątna czy prostokątna (jeśli że obie pasują).
Chyba zdecyduję się iść za waszą radą i kupić głowicę rc0 ponieważ to bezpieczny wybór w mojej sytuacji.
Zamawiam wysyłkowo więc nie mam możliwości porównania. :???:
Czajna, wielkie dzięki za ostrzeżenie przed ogromem rc4. :-)
Enter dzięki za sugestię rc0. :-)
Uwaga! Płytka sześciokątna 130 do RC0 też jest duża. Ma jednak gigantyczną zaletę. 6 pozycji dookoła osi statywu, co 60st, bez ruszania czegokolwiek na głowicy. Mając obiektyw o kącie widzenia >60st idealny zestaw do panoram.
A swoją drogą, wielki szacunek dla kogoś, kto chce Ci podarować 1DSmk3. Zrobić taki prezen to jest COŚ!
Odświeżam, ponieważ dziś mogę stwierdzić organoleptycznie jak to jest z płytkami i Mk3 (może komuś to kiedyś jeszcze pomoże). Mam płytkę rc4 i jest ok. Nie wystaje, a aparat jest bardzo stabilny. Wygląda to tak:
http://www.monikawisniewska.com/rozne/stat.jpg
Dzięki za wszystkie posty :o)