Jeśli chodzi o ostrość to masz w 100% rację, jeśli chodzi o plastykę obrazu i kontrast to zauważysz bez problemu.Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Wersja do druku
Jeśli chodzi o ostrość to masz w 100% rację, jeśli chodzi o plastykę obrazu i kontrast to zauważysz bez problemu.Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Musze szczerze przyznac, ze te zdjecia sa bardzo dobre.
Niestety to chyba potwierdza, ze znowu wszystko bedzie zalezec
od konkretnej sztuki, jak dostaniesz zla, to jedyne wyjscie
wymieniac do skutku w sklepie, bo Sigma nigdy nie przyzna, ze
cos jest nie tak z obiektywem. Aktualnie, jak ktos ma problemy
z jakims, Sigma zawsze twierdzi, ze to aparat, ktory to by nie byl
(nie, nie, to 20d (1DII, 1DSII - wstaw odpowiedni) ma problemy, nie nasz obiektyw).
Wiadomo, ze QC nie jest silna strona Canona rowniez, ale Sigma
to po prostu przoduje w tej dziedzinie ;-)
Dodatkowo zaraz bedzie nowy 30d, albo 3d i wtedy na 50% ten
obiektyw nie bedzie z nim dzialal.
Ja kupuje obiektywy raczej na dlugo, z wymiana aparatu licze sie
co dwa-trzy lata. Z drugiej strony $450 a $1100...
Znając Canona, to raczej na 100% nie będzie działał.Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
Nie wiem czy to prawda, ale uslyszalem ze Sigma przestala miec problemy z Canonem i juz wszystko dziala (i bedzie) normalnie. W sumie to co dzialalo w 10d dziala w 20d. Coz, ja jakos nigdy nie mialem zaufania do Sigmy wiec dla mnie to nie ma wiekszego znaczenia ;)Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
ja tam nie wiem, czy to takie oczywiste, że że nie będzie działał. Od kiedy Sigma wprowadziła linię szkiel EX, nie ma żadnych problemów. Czy wprowadzenie 350D spowodowało, że jakaś Sigma zaprojektowana w ciągu ostatnich 5 lat nie działa? Nie słyszałem o takim przypadku. Moja Sigma 70-200 to jest model o ile dobrze pamietam z 1999 i nie ma najmniejszych problemów.
mam wrażenie, że to taki slogan, który juz od dłuższego czasu nie ma pokrycia w rzeczywistości :roll:
Kubaman wez pod uwage, ze pewnie jak zwykle Sigma nie podaje info o odleglosci ostrzenia, wiec z lampa bedzie gorzej sie spisywac od eLki. No i sorry - sama ostrosc nie jest cecha decydujaca o klasie szkla ;-) Pod wzgledem kontrastu, plastyki obrazu i np. radzenia sobie z blikami nie bedzie cudow - Sigma wymieknie przy 35/1.4 w przedbiegach :p
ale kavoo, ja przecież nie mówię, że Sigma pobije jakością 35L! Na mój argument, że różnica nie będzie powalająca i dla przeciętnego użytkownika mało dostrzegalna na wiekszości zdjęć, pojawił się kolejny, że pewnie nie będzie działać - w co szczerze nie wierzę.
Chciałbym sobie kupić 35L, ale nie jest to dla mnie taka ogniskowa, dla której jestem gotów wydać tyle kasy. FF, uszczelniany i lepszy - tylko nie wszyscy tego potrzebują. Ja wolałem mieć klasowe tele a tutaj mam zamiar pójść na kompromis. To jest w końcu F1.4 i to mnie niesamowicie rajcuje.
wychodzi na to, że wszystkich próbuję przekonać - a wcale nie. Ja sie po prostu cieszę, że jest nowe, dobre, tanie szkło do wyboru. I ja je sobie kupię :mrgreen:
I to jest najważniejsze.Cytat:
E-TTL II z info o odleglosci ostrzenia korzysta dopiero gdy jego normalny pomiar sobie nie radzi (np sporo bialego w roznych odleglosciach falszujacego wynik)... tak wiec naprawde w sporadycznych przypadkach.Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Jak sie zbiore to niedlugo przepisze tu tekst artykulu o E-TTL II z czasopisma Foto , bo naprawde wiele wyjasnia i dobrze napisany - zapewne wrzuce do podklejonego juz watku o E-TTL II 8)