Chcesz nauki ? :D:D:D Miło mi - ale ja to amator w śród amatorów...Cytat:
Zamieszczone przez Mac
Ale dam Ci lekcje... http://macroworld.prv.pl/ ......... poznaj mistrza i moje guru ;)
Wersja do druku
Chcesz nauki ? :D:D:D Miło mi - ale ja to amator w śród amatorów...Cytat:
Zamieszczone przez Mac
Ale dam Ci lekcje... http://macroworld.prv.pl/ ......... poznaj mistrza i moje guru ;)
Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Za Tomaszem. Też nie bardzo widzę statyw przy fotografowaniu obiektów "bardzo ruchomych". Motyle, bzyki i inne takie łapałem nawet z ręki Sigmą 180. Teraz ćwiczę zastosowanie monopoda i na razie mogę się pochwalić tylko kopulującymi komarami.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Jednak już np. z zeszłorocznych fotek ten pająk albo jeszcze lepiej bo moje ważki w locie zrobione zostały bez żadnej podpórki.
Masz talent! Podobają mi się te ujęcia. Są takie bardzo ... soczyste. :)Cytat:
Zamieszczone przez Flanel
Też chciałbym go poznać ale nie mogę bo, po kliknięciu na "WEJŚCIE", IE zwraca mi komunikat:Cytat:
Zamieszczone przez Flanel
"Coppermine critical error:
Unable to connect to database !
MySQL said: Access denied for user: 'photodig_fotoman@localhost' (Using password: YES)"
To nie Flanel ma taki talent, tylko Tomek Pietryszek :lol: :D Przeciez wyraznie napisal, ze daje linka do strony swojego guru ;-)Cytat:
Zamieszczone przez KMV10
A tak BTW to moze juz dosc smiecenia jacamowi w jego topicu :| O ile jeszcze pytania dot. jego warsztatu sa zrozumiale, to na zamieszczane swoich zdjec i dawanie linkow do innych galerii sa inne miejsca na tym forum...
To ja jeszcze podpytam - ta Sigma nie dalaby rady tego typu fotek bez tego konwertera robic?Cytat:
Zamieszczone przez jacam
I statyw... aparat zamocowany normalnie czy odwrotnie (mowie np o 055ProB ktory ma mocowanie odwrotne), czyli robisz lezac czy stojac 8) ?
Akurat w tym zdjęciu nie zmieściłbym się z sigmą bez konwertera. ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
no i statyw wysunięty był na maksymalna wysokość.
Skala 1:2 to nie jest tak sporo, do dużych „obiektów” starcza, wtedy robię sigmą w trybie makro, tylko jak wczesniej pisałem są problemy z poruszonymi zdjęciami, maksymalne powiększenie uzyskuje się przy 300mm a sigma jest długa na tych 300mm.
Makro w sigmie działa pomiędzy (200mm-300mm)
Po założeniu konwertera mogę robić na krótszych ogniskowych, minus to odległość ostrzenia ok. 15cm.
Ja w 190PROB mogę zamocować kolumnę poziomo, i tak najczęściej używam statywu.
Zrobiłem zdjęcie poglądowe bo trudno mi to opisać:statyw
Jeśli chodzi o moją pozycję to tylko przyklękam. Nie kładę się.
Wszystkie zdjęcia makro, które tutaj zamieściłem są robione ze statywu.
Pisałem, że makro wymaga cierpliwości, przynajmniej w moim wydaniu.
Zakładam aparat na statyw i wyruszam na „polowanie”, jeśli zauważę jakiegoś robala to ostrożnie stawiam statyw z aparatem, i robię zdjęcia oczywiście jeśli robal nie ucieknie.
Czasami czekam aż robal sam podejdzie.
Warunki, kiedy mogę pozwolić sobie na zdjęcia bez statywu zdarzają się bardzo rzadko.
Poniżej robal złapany dzisiaj rano, trochę brakuje ostrości na czułku, ale co tam: statyw, manualne ostrzenie, Iso100, 1/15s, f20, 190mm
Jacam, da się, wiem to z własnego doświadczenia, nieśmiało powiem ;), że do tej pory ani razu nie użyłem statywu w makrofotografii, zawsze z ręki.Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Kolorowy
Oczywiście że się da bez statywu, jednak z mojego doświadczenia wiem że zdjęcia ze statywu są lepsze, i jak tylko pozwalają na to warunki to go używam. :roll:
jako że to link z galerią więc nie będę tylko pisał :cool:
sigma, raynox, 70mm, s160, f10, tryb M, manualne ostrzenie
upierdliwie sie przyczepie, GO za mała...było by super :)