Kurcze a jak usunąć w ACR exifa podczas wywoływania RAW ? Pracuję też na Breeze Browser i też jakoś nie widzę takiej opcji.
Wersja do druku
Kurcze a jak usunąć w ACR exifa podczas wywoływania RAW ? Pracuję też na Breeze Browser i też jakoś nie widzę takiej opcji.
Wywołujesz sobie tego RAWa na 3 sposoby (3 rozne ustawienia ekspozycji) i kazda z tych wersji zapisujesz za pomoca 'save for web';)
A jesteście pewni, że to co robicie nie da się uzyskać z raw bez hdr'a???
W każdym razie wg mnie teoria temu przeczy. Może niektórym tak wygodniej ale odpowiednia krzywa kontrastu powinna dać identyczny efekt. Z pustego i Salomon nie naleje. Raw ma skończoną ilość informacji i światła w nim nie przybywa ani przepały nie znikają po dotknięciu cudownej różczki wiedźmy Hader. ;-)
sniper88 ----> Tak tylko ja nie chcę dwa razy zapisywać bo mi jakość spada a foty mają iść do druku. Dlatego już od razu z RAW na JPG chciałem mieć bez exifa bo wiadomo dalej trzeba HDR-a tworzyć.
ewg----> A co proponujesz zabawa na warstwach i wymazywanie ? Za dużo roboty. Stworzenie HDR-a trwa krócej, ale i tu na krzywych trzeba się pobawić. Zresztą już robiłem taki pseudo HDR i efekt jest ciekawy, ale chcę teraz porównać z prawdziwym HDR-em. Cały czas szukam najlepszej metody na wysoko kontrastowe sceny. Gradienty w PS też były w ruchu :)
Jak dla mnie prawdziwy HDR to sa minimum 3 RAWy:p
Co do usuwania exifa w RAWie, to nie znam na to sposobu, za to HDRa mozesz zrobic z jednego rawa przy pomocy photomatixa bodajze;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja nie wiem jaki efekt chce uzyskac Shadow, ale krzywymi nie uda Ci sie zrobic tego samego co robisz przy tworzeniu HDRa;)
Tak jak napisal Shadow, mozna jeszcze sprobowac maskowania (o ile sie nie myle, byloby to DRI), ale jest to strasznie upierdliwe a dodatkowo wokol krawedzi lubia sie pojawiac rozswietlenia:)
A nie lepiej właśnie dla jakości zapisać wywołanego rawa do 16 bitowch tifów i z nich utworzyć HDR'a?
Exifów pozbędziesz się kopiując w photoshopie do nowego okna. Z kolei jeśli jednak chcesz jpega, to można usunąć exify za pomocą Exifer'a, lub za pomocą Opanda Power Exif.
też miałem ten problem i wiem tylko że nie przejdzie w PSie taki motyw że robisz HDR'a z jednego RAWa z różnymi EV.... to muszą by ewidentnie 3 pliki z różnymi EV już w trakcie robienie fotki (PS pewnie czyta metadata pliku i rozpoznaje EV)
Może da się to jakoś obejść ... ale nie szukałem ... jest to dla mnie ewidentnie jasne i logiczne softwaerowa zmiana EV ot nie to samo co różne EV podczas naświetlania...
Ale ten sam efekt można uzyskać w inny sposób a nie koniecznie wbudowaną funkcją "merrage to HDR" - zresztą jak wiadomo wszystko co automatyczne to kulawe...
nawet na tym forum w "szkółce fotografii..." w toruymś wątku ktośpodał linka do pisu jak uzuskac taki efekt jaki daje nam HDR
przechodzi, nie ma problemu :) wystarczy usunąć dane EXIF :)