http://www.canon-board.info/search.php
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=18670
Wersja do druku
tamron 17-50 2.8 + kurz na tylnym szkle ale od środka :cry:
czy w jakiś punktach naprawy rozkręcą i wydmuchają czy to jest jakoś uszczelnane specjalnie. Sam nie będę rozkręcał - nie śpię na pieniążkach na obiektywy :(
próbowałem gruszką ale nic nie drgnęło...
widać bardziej na f11
jakiś serwis tamrona istnieje? bo coś mi o uszy się odbiło, że nie bardzo ...
pozdrawiam
Posiadam Tamrona 17-50 z polskiej dystrybucji Foto-Technika. Obiektyw wysłałem ponad 2,5 miesiąca temu do serwisu do kalibracji. Jak do tej pory obiektywu jeszcze nie otrzymałem. Obsługa serwisu jest niezorientowana i traktują klienta zbywalczo. Strasznie zraziłem się do tej firmy i to był mój pierwszy i ostatni produkt Tamrona jaki kupiłem. Dopóki obiektyw działa - jest OK, ale jeśli masz korzystać z serwisu - porażka. W zeszłym roku kalibracja puszki na Żytniej trwała 4 dni łącznie z czasem przesyłki. Daje to więc sporo do myślenia. Czasami jest lepiej trochę poczekać i dozbierać na zakup sprzętu lepszej marki niż kupić coś tańszego i się borykać z problemami.
Nadal czekam na powrót obiektywu z serwisu Foto-Techniki. Niedługo stuknie 4 miesiące jak jest w serwisie. W międzyczasie kupiłem C 17-55. Bajka :) Nigdy nie kupię już więcej żadnego Tamrona! Przede wszystkim ze względu na serwis. Ludzie, przed zakupem Tamrona przeczytajcie gwarancję!
No cóż, ja będąc świadom tego, jak działa serwis, oddałbym do reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową. Tam co prawda prawo nie jest idealnie precyzyjne, ale jakieś rozsądne terminy narzuca (niestety opisowo, a nie konkretnie w dniach :|), zresztą argumentując, że 4 miesiące bez obiektywu naraża Cię na wielkie niedogodności mógłbyś liczyć na wymianę na inny egzemplarz lub zwrot gotówki.
Przykra sprawa z tym Tamronem, ale jednak Canon jest drastycznie droższy.
Widzisz, tak jak Tobie mówiłem - niestety w PL nie ma czegoś takiego jak SERWIS TAMRONA! Jest tylko i wyłącznie dystrybutor u którego jesteśmy klientem dopóki, dopóty mamy pieniądze we własnej kieszeni. Potem jesteśmy już tylko petentami... i to niezbyt mile widzianymi. No ale w PL to chyba nie wyjątek :) Przecież przy niemalże najmniejszej usterce i tak wysyłają do serwisu w DE więc co to za serwis...?
I nie zmieni tego niestety utyskiwanie osób zachwalających dystrybucję PL z której to zakup nie wiąże się z ŻADNYMI korzyściami i przywilejami... i tak trzeba czekać 2-3 miesiące na naprawę i tak... :)
nowart mnie uprzedził ... nie ma i nigdy nie było w naszym kraju serwisu firmy Tamron. Jest tylko serwis sprzedawcy/importera - firmy FOTO-TECHNIKA. Serwis taki musi być, bo sprzedawca bierze odpowiedzialność za sprzedawane przez siebie produkty.
Prezes firmy TAMRON pewnie nawet nie wie gdzie jest Polska.
A propos serwisu Tamrona w Polsce mam dwie wiadomości - złą i dobrą.
No niestety, do tej pory było różnie z tym serwisem. Dystrybutor korzystał z usług zewnętrznego serwisu z Gdyni, o którym to opinie jak wiemy były różne. Potem był okres przejściowy, w którym szkła odsyłane były do niemieckiego serwisu.
Teraz sytuacja zapowiada się na dużo lepszą, a to dlatego (i tu zacytuję przedstawiciela firmy FOTO-TECHNIKA) :
"Urządzenie do kalibracji (obiektywów) dostepne bedzie w Tamron Gmbh na koniec czerwca, plynie z Japonii, i przy najblizszej dostawie bedzie u nas. Następnie potrzeba jeszcze pewnie jakiegos niedlugiego czasu zeby to wszystko poustawiac i wówczas mamy swoj serwis ktorego Foto-technika nigdy nie miala".
No i miejmy nadzieję, że własny serwis na miejscu z profesjonalnymi maszynami będzie rozwiązaniem całego kłopotu związanego z naprawami sprzętu z polskiej dystrybucji.
PS. Jeszcze jedna dobra wiadomość - będą realizowane naprawy pogwarancyjne Tamronów nie tylko z polskiej dystrybucji.