-
kilka uwag.
Co do szkiel-dyskusje pozostawiam bardziej doswiadczonym.
Co do CF-zamiast jednej 4GB pezniej chyba w dwie szybkie 2GB... dwie na raz nie padna raczej... ale nie sadze, zeby udalo sie robic w RAW. Czterysetka z 10Mpix zapycha karty bardzo szybko.
Flesz-super, ale jeszcze trzeba wydac sianko na zasilenie tego.
Mam za to powazne watpliwosci,czy 400D z jednym akumulatorem wytrzyma powazna sesje slubna.:)
-
Sprzęt już zakupiłem czyli padło na CANONA 40D i Tamrona 17-50 .Dziękuje wszystkim za pomoc.
-
Moim zdaniem dobrze kupiłeś. Warto dokupić do tego stałkę 50mm f1.8 za jakieś 330zł by móc przy sprzyjających warunkach focić bez flesza. Z czasem pewnie zabraknie Ci obiektywu z USM i wtedy będziesz miał dylemat co kupić by było w miarę niedrogi i dobrze :)
-
jako ze ceny się zmienily od poczatku roku, a temat moze byc dla niektorych wciaz aktualny, moja propozycja, pod ocene:
body: 40d (ew 400d + grip, ale cena nie bedzie sie wiele roznila, a 40d lepsze) 2300 zł
lampa: 580ex (tu nie ma sensu oszczedzac) 1200 zł
karty: 2x (4GB x133) - 2 x 85zł, zakup na dluzej, nie oszczedzac, mozna ew zapasowa gorsza kupic, ale nie wiem czy jest sens oszczedzac kilka zł
2 zestawy aku do lampy: 60zł
druga bateria do aparatu: ja kupiłem za 60 zl hama, spisuje sie dobrze, na zapas w sam raz:)
obiektyw (na poczatek): tamron 17-55 1350zł, po pierwszym zarobionym tysiacu sprzedac i wymienic na analogicznego canona
====================================
zostało jakies 800 zł na zapas - moze byc C 300, C350, C400 uzywka
-
Niedawno kupiłem Tamrona 17-50 ( używam z 40d) bo tak bardzo go wszyscy chwalili, ale ja aż tak zachwycony nie jestem. Robiłem nim na ślubie zdj, jak jeszcze w kościele było ok (w miare jasny) to juz na imprezie to strasznie długo łapał ostrość, a i tak sporo razy sie mylił. Zgadza sie że jak już złapie to praktycznie żyleta, ale zdecydowanie za dużo dawał ****....
-
ciekawe okreslenie... poza tym coz sprawdzales go poza slubem ? na lapanie ostrosci , szybkosci , rozne rzeczy wplywaja , poza tym nikt nie mowil ze jest az tak cudowny
-
przy dobrym oświetleniu wszystko jest w jak najlepszym porządku, ale jak juz jest ciemniej to strzela we świat
-
chyba nie bez powodu Canon więcej liczy za swoje jasne szkiełka. co ciekawego, to czasami są mniej ostre (ponoć), ale dużo lepiej łapią ostrość.
oj, to się nazywa kompromis :-)
-
dlatego tamrona daje na poczatek.. wbrew pozorom 6k to nie tak duzo, jak widac..
-
Za 6 tyś zł? A nowy czy używany? :)
Nowy:
40D - ~2300zł
2x aku - ~70zł
430EX - ~700zł (względnie EXII)
17-55 f2.8IS ~2800zł (allegro)
za resztę - karty - tak z 12-16GB byłoby OK (robić tylko w RAW, a jak pozwoli pojemność to RAW + JPEG)
Z używanych:
Canon 5D ~3500-4000zł
Tamron 28-75 f2.8 ~700zł
430EX ~700zł
za resztę karty / zasilanie / aku...