nie wiem skad u Ciebie sie biora problemy z WB... najlepiej uzywaj opcji CUSTOM WB, nawet bez kartek a wg danych zdjec, lepiej sie sprawdza w pomieszczeniach ze sztucznym swiatlem... a najlepiej przejdz na RAW i odrazu Cie oswieci :)
Wersja do druku
nie wiem skad u Ciebie sie biora problemy z WB... najlepiej uzywaj opcji CUSTOM WB, nawet bez kartek a wg danych zdjec, lepiej sie sprawdza w pomieszczeniach ze sztucznym swiatlem... a najlepiej przejdz na RAW i odrazu Cie oswieci :)
Ok zrobię jak radzicie ale......po jaka cholere jest funkcja AUTO?????
Ok zgoda że zdjęcia na zewnątrz wychodza ok. Zdjęcia we wnętrzach z fleszem wychodza ok ale na litośc boską dlaczego w pomieszczeniu bez flesza wychodzą do bani???? Dlaczego maja diabelsą czerwonawo-żółtą kolorystykę. Czy to taki problem jesli byle przeciętny cyfrak nie ma z tym problemu?? Czemu mój chłop ma gębe jak po wypiciu flaszki gorzały, a meble i ściany mają mahoniowy odcień. Czy ja naprawdę muszę kombinowac jak ustawić by było dobrze. Juz wiem że można to wszystko ustawić tylko teraz to ja juz się pytam - dlaczego?? Niedoróba?? Mam wyjatkowy i niepowtarzalny kolor żarówek w chałupie?? Zasłony maja dziwny kolor?? Chłop i syn nadużywają napojów wyskokowych??Gdzie leży przyczyna?? Problem jest tylko w moim aparacie czy u innych osób też?? RAW ok. Ale moim zdaniem to jakas wpadka. Czytałam juz w postach że ludzie mają problem ze zdjęciami w pomieszczeniach z 350D. Temat coraz częsciej jest poruszany na zachodnich portalach. Wrrrrrrrr.
Bo to lustro jest :mrgreen: Kompakty maja w/b z matrycy ktora jest w kolorze, non stop naswietlana i ma duzo mpix.... DSLR jest nieco inaczej skonstruowany.
Tak naprawde to dslr bardzo dobrze oddaje kolory we wnetrzu :D Widmo z zarowek i rzeczywista barwa jest najczesciej bardzo blisko tego zoltego... To twoje oko sie dostosowywuje do kolorystyki i wydaje Ci sie ze biala sciana jest biala :D Jest jeszcze pare innych trikow tego typu.
Dslr jest bardzo neutralny. To nie kompakcik gdzie sa ustawienia pod publike... Tutaj sie nie jedzie na auto bo to drogi i duzy aparat i ma byc lux. To jest drogi i duzy aparat ktorym sie robi co ty chcesz... Ty musisz wiedziec co chcesz i poinformowac o tym aparat. On oddaje kolory dokladnie. To co ze ty chcesz biala sciane mimo zoltego swiatla... Musisz to "powiedziec". Na lux auto co sie zdjecia widza cioci i dziadkowi to sa kompakciki.
W kazym aparacie ktory mialam w reku w trybie auto po wylaczeniu Flesza Balans bieli byl nadal taki jak przy świetle lampy a wiec mniej wiecej taki jak dla swiatla dziennego ... i wymaga to do robienia zdjec bez flesza do przelacznia balansu na swiatlo sztuczne (zarowka) lub zdefiniowania manualnego (np na biala kartke).
Pozdrawiam: Piotr Lutynski
Lutek... a wywolywales kiedys RAW'a? Sproboj, to sie przekonasz, ze kolory wedlug swiatla dziennego a swiatla z lampy zdecydowanie sie rozniaCytat:
Zamieszczone przez Lutek
:confused:
A o kompaktach to "pietro" wyzej :mrgreen:
Roznica nie jest taka zdecydowana... bo widac to nawet w doswietlaniu twarzy na sloncu... kolorystyka twarzy jest prawidlowa.....
\Mi chodzilo bardziej o to ze ABW nie pokrywa w 98% aparatow zakresu swiatla sztucznego gdy wylaczy sie flesz... to tak jakby automatyka nie przestawiala sie na swiatlo sztuczne gdy wylaczy sie flesz...
Pozdrawiam
RAW w AWB i po temacie :D
a jesli nie RAW to custom WB lub kareczki
Celem wyjaśnienia przyczyn róznych kolorów przy róznym oświetleniu proponuję poczytać o temperaturze barwowej. Na zewnątrz również kolory powinny być inne o wschodzie słońca, w środku dnia i o zachodzie. Jeżeli WB i to uśrednia do "prawidłowych" barw to wcale nie jest dobrze. Ja osobiście lubię te żółcie. Podobnie przy świetle żarowym. Np. zdjęcia w kościołach, zwłąszcza drewniacnych w świetle lamp i świec dają przyjemne ciepłe zabarwienie, a nie krystalicznie wierne odwzorowanie kolorów. :)Cytat:
Zamieszczone przez Szemrana
Ja ostatnio kupiłem COŚ TAKIEGO i się sprawdza :-)
Ile to coś kosztuje igdzie mozna to kupićCytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
Pozdrawiam wladbur