-
ostrość nie na nieskończoność tylko na hiperfokalną - daje to największą głębie ostrości
a z reguły fotki robie ze statywu + wężyk spustowy bez podniesienia lustra nawet na długich czasach
tu zabawa WB
http://remigiuszscout.deviantart.com...-City-60025654
30 sek
przysł 11
ISO 100
tu ostrość na tablicę z nazwą ulicy
http://remigiuszscout.deviantart.com...ARSAW-60025394
tutaj ostrość na pomnik i zabawa WB żeby osiągnąć zamierzony efekt
http://remigiuszscout.deviantart.com/art/Adam-60023905
ustawiania zależą głównie od efektu który chcesz uzyskać jako efekt końcowy
wieczorem mam zawsze ze sobą RAWy wężyk i statyw, przydaje się też szmatka bawełniana bo lepiej wchłania rosę ze szkieł niż syntetyk
-
mam pytanie odnośnie nocnych zdjęć. Ostatnio robiłem zdjęcia koledze i jego Audi, udaliśmy się na rondo w nocy gdzie jedyne światło to było światła samochodu. Chciałem zrobić rozmazane światła i zamrozić auto błyskając lampą. Ustawiłem czas mniejwięcej 5 sekund + lampa i w momentach gdy celowałem aparat prawdopodobnie nie mógł złapać ostrości ( robiłem na autofocusie ) i poprostu migawka nie dochodziła do końca = nie robiło zdjęcia. Chodzi o 20d.
W czym problem :?: może coś ja źle zrobiłem bo dopiero się uczę lustrzanki.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
-
na AF aparat miał pewnie za ciemno dlatego nie łapał ostrości. Możesz spróbować zrobić tak: przestaw na MF, ustaw aparat na statywie, niech kumpel stanie autem w miejscu, w którym będzie nim później jechał ustaw ręcznie ostrość następnie kumpel może jechać autem a ty robisz fotkę. Ja bym tak to widział, ale mogę się mylić bo nie wiem jak ma sie do tego błysk lampy.
-
ok dzięki, będe próbował ;-)
-
Pierwsze kroki z lustrzanka, taka mala sesja w nocy. Prosze o opiniei uwagi.
-
jak dla mnie
1) bardzo dobre
2) kadr super. ale dużo lepiej by wyszło, gdyby niebo byłoby ciemne, ale nie całkiem czarne
3) najgorsze, dużo za dużo nieba - jak w 2 - czarnego
-
Jeśli chodzi o jakość to zdecydowanie katedra najlepiej Ci wyszła. Z kolei jeśli chodzi o klimacik i tematyke to podoba mi się drugie, ale niestety mocne światlo pochodzące z latarni dużo tu zepsuło. W panoramie staraj się zachować proporcje 1:2 linii horyzontu, a nie 1:1 (czyli 33% do 66% a nie 50% do 50%) - przynajmniej w moim odczuciu:) A poza tym w 3 zdjęciu jakiej użyłeś przesłony? Bo coś wydaje mi się że dużej, po to zeby mieć dlugi czas naświetlania, a wnioskuje z lini pochodzącej od światel samochodów - dlugie jak slady hamowania na autostradzie :D. Zobacz sobie testy rozdzielczości twojego obiektywu, a przekonasz sie, że dla przeslony wiekszej od okolo 11 lub 16 rozdzielczosc zdjec drastycznie maleje. Pozdrawiam
WROCŁAW OD ZAWSZE PODDAJE SIĘ OSTATNI:))
-
a taka forma zdjec nocnych Wam sie podoba ?
to tez zdjecie robione w nocy.
pozdr. :)
-
mi się podoba ;-) uwielbiam klimaty takich powoli rozkładających się budynków.
-
[mjagielicz] No tak, ale czy w dzień tego klimatu nie dało się uchwycić?
[canli], gdybyś nie napisał, pewnie bym się nie domyślił, że to zdjęcie nocne...
Nie bardzo widzę sens robienia zdjęcia w nocy, po to by wyglądało na zrobione w dzień i, bym, dodatkowo, musiał wszystkim tłumaczyć, ze zostało zrobione nocą.