Ja się oskarkowemu nie dziwię. Sam mam zamiar zmienić korpus typu xxD na tego Marka (bo na 1Ds mnie nie stać). AF piątki czasami po prostu nie daje rady. Tylko rewelacyjny układ w następcy 5D może spowodować zmianę zdania.
Wersja do druku
Ja się oskarkowemu nie dziwię. Sam mam zamiar zmienić korpus typu xxD na tego Marka (bo na 1Ds mnie nie stać). AF piątki czasami po prostu nie daje rady. Tylko rewelacyjny układ w następcy 5D może spowodować zmianę zdania.
Uklad nie bedzie lepszy niz w 40D a z tego co pisza posiadacze, to rewelacji raczej nie ma (glownie poprawa bocznych punktow AF'a).
A miedzy Bogiem a prawda, to nawet dobrze, ze na Ds'a Cie nie stac. Zakup 2 body 1D Mark III i nowej piatki, to lepsze, bardziej ergonomiczne i finansowo korzystniejsze rozwiazanie :D
polecal bym sie wstrzymac z opinia do lutego na kiedy spodziewany jest nastepca 5D
Sprawności AFa nie da się ocenić po fotach z sieci, bo użytkownik nawet najbardziej pudłującej puszki nie wstawi nieostrych zdjęć :-)
Jeśli chodzi o AF - to jest przepaść - przed momentem żonglowałem 1D z 85L i 5d z 85L na zmianę, robiąc typowo domowe fotki.....na środkowym punkcie w 5D jest bardzo dobrze jakieś 8 na 10 strzałów jest oki, w 1D 10 na 10, Ale boczne punkty przy słabym domowym świetle to już kaplica w 5D przy tym szkiełku słabość tego korpusu w tym aspekcie strasznie się obnaża, praca na bocznych punktach z 1D nie sprawia żadnych problemów, nawet nie korzystam z podglądu aby sprawdzić czy nie ma mydła, bo wiem że trafia niemal zawsze.
Pzdr.
Głownie chodzi o szybkość i precyzję. Często mam jakieś zlecenia w teatrze, czy imprezy firmowe, gdzie ważniejsze od jakości zdjęcia jest to, czy w ogóle jest ostre i trafione (a nie ma czasu na powtórkę), czy czas reakcji aparatu, gdzie coś szybko się dzieje. A do tego mam tę komfortową sytuację, że jeśli naprawdę będę potrzebował JAKOŚCI, to wyjmę z torby 5d.
Tylko pamiętaj, że jeśli poskładasz te wszystkie małe wycinki jeden do drugiego, to zbierze się coraz więcej różnic na korzyść 5d. Oczywiście są to warunki ekstremalne, które trafiają się niezbyt często. Mimo wszystko różnice są i na pewno będą sie pogłębiać, jeśli będzie sie cokolwiek wyciągało na siłę z rawa.
nie wiem co chcecie osiągnąć w tym porównaniu.
Sami wiecie że oba aparaty mają zupełnie inne przeznaczenie.
Mam 5D i wiem że AF na bocznych punktach nie jest dość sprawny, szczególnie w kiepskich warunkach oświetleniowych. (pisał o tym Vitez i Towersivy).
Na nic niskie szumy jak zdjecie będzie nieostre. Tam gdzie potrzeba pewności AF i otrzymać ostre zdjęcie w ruchu lub w trudnych warunkach należy posiadać 1dynkę.
Jak ktoś większości robi zdjęcia w dobrym oświetleniu, lanshafty, studio, gdzie nie ma wielce dynamicznych scen z powodzenim zadowoli sie tym co oferuje 5D. Może i puszka już nie pierwszej świeżości ale ciagle daje radę.
Sam zastanawiałem się nad zmianą na 1-dynkę ale stwierdziłem że przy moich zdjęciach nie wykorzystam tego superszybkiego i dokłanego AF-u....