wszystko zalezy od kalibracji, u mni jest bajer 8)
Wersja do druku
wszystko zalezy od kalibracji, u mni jest bajer 8)
przepraszam że odgrzewam wątek, ale problem jak był tak i jest. Zamierzam tym razem przedstawić to w sposób bardziej obrazowy:
-generalnie rozjechanie się kolorów występuje głównie w obrębie żółci i czerwieni gdy zdjęcie jest niedoświetlone
-wszystkie zżuty ekranu zostały zrobione w lightroomie
-lightroom nie miał zmienianych żadnych opcji (komputer świeżo po formacie)
1 - plik RAW, bez żadnych opcji w presets, przed całkowitym załadowaniem zdjęcia
2 - ten sam plik jak wyżej tylko po załadowaniu się zdjęcia
3 - JPG z aparatu (30D)
4 - plik RAW, z presets "Name: Canon 30D ACR Lightroom Calibration
Author: Alan Miller
Description: Canon 30D ACR Lightroom Calibration" (ten który mi polecił werek)Cytat:
najbardziej intryguje mnie to że przed załadowaniem się zdjęcia kolory są jak najbardziej w porządku dopiero gdy załaduje się do końca wszystko się knoci.
Liczę na waszą pomoc z góry dzięki!
naprawdę nikt nie potrafi mi pomóc?? Każdy kto ma 30d i chce wywoływać RAWy w lightroomie godzi się z tymi kolorami?? Musi być jakieś rozwiązanie mojego problemu.
a masz dobrze ustawiony balans bieli? ta sciana za obiektem jest biała czy kremowa?
balans bieli to jedno a interpretacja natezenia filtra RGB przed matryca to drugie (od tego wlasnie jest "Camera Profile"). Słabe światło zawsze sprawialo problemy, jak bys nie kalibrowal zawsze przy zmianie sceny bedziesz musial zmienic profil na nowy, niestety adobe nie ma konwertera jak DPP (plus i minus za jednym razem) i stad roznica w wywolywaniu.
rozwiazania sa dwa (korzystam z oby)
1. specjalna szara karta ktora pozwala okreslic poprawny balans bieli i rtym samym wyrownac rozniez kolorystyke (korzystam akurat z whibal G6 pocket, ktory ma certyfikat poprawnosci z kroplomierzem WB w Lr i ACR. to na prawde dziala)
2. tworzenie wlasnych presetow w zaleznosci od sytuacji i kalibrowanie jezeli cos sie nam nie podoba (wiem ze upierdliwe ale tak jest). presety ktore pokazalem to sposob na lekkie ulatwienie tej pracy, taki dobry punkt startowy.
Musical Box fakt ze w lightroom na poczatku masz "poprawne" kolory a pozniej bardziej zabarwione na zolto, to wynik tego ze lightroom na poczatku wyswietla embedowana miniature a dopiero pozniej generuje wlasna. Poza tym wydaje mi sie ze 4 zdjecie ma bardziej naturalny kolor skóry i milszy dla oka. tak dla przypomnienia oko rejestruje intensywnosc koloru czerwonego ale nie rejestruje jasnosci ( wprzeciwienstwie do dwoch pozostalych barw z trojki RGB), a najbardziej jest czyle na niebieskie i wiecej szczegolow rejestruje w zielonym. matryce jednak sa liniowe i tylko filtry przed nia sprawiaja ze "widza w kolorze".
dla lepszego zrozumienia i unikniecia frustracji polecam artul ktory Janusz Brody napisal apropo Balansu Bieli
a tutaj link do strony producenta whibal. ceny sa male jak za narzedzie ktore daje takie efekty (na poczatku sam nie wierzylem ale jak kupilem to sie az zdziwilem
Tutaj nie tyle presety są potrzebne, co poprawnie naświetlone zdjęcie :-) Ze 2 EV brakuje jak nic. Zrób korektę ekspozycji, pobaw się kontrastem i krzywymi. Coś może z tego jeszcze będzie.
ściana była kremowa
tyle że ja pamiętam że kolor skóry właśnie wtedy był czerwony i 3 najlepiej to oddaje
co do jakości i niedoświetlenia to ja sobie zdaję sprawę, po prostu na takim niedoświetlonym w sposób modelowy to widać.
Mam podobny problem :-(
Podczas wczytywania zdjęć do Lightrooma, zdjęcia wyglądają ok.
Ale gdy transfer się zakończy, wszystkie zdjęcia są automatycznie rozjaśniane.... Strasznie mnie to irytuje, muszę potem kombinować z EV, recovery...
A na wyświetlaczu aparatu wszystko wygląda ok....
:-/
Trzeba się przyzwyczaić. W trakcie wczytywania wyświetlane są zaszyte w RAWach jpegi a chwilę później LR, Bridge, C1, RSP/RSE i inne konwertery dokonuje własnej obróbki zdjęć i wyświetla własne podglądówki. To zresztą jest dość logiczne - widzisz to tak jak zobaczysz po otwarciu obrazka w danym programie.
ZoomBrowser i DPP nie mają tej przypadłości :) wyświetlają to samo co wylatuje z aparatu bo algorytmy konwersji mają takie same jak aparat.
pewnie masz włączoną opcję automatycznej ekspozycji przy imporcie. EDIT->PREFERENCES->PRESETS->APPLY AUTO TONE.