Kilka czyli 8 hmmm trochę długo jak na zaleganie w magazynie...
Wersja do druku
te towar się nie psuje i generalnie jak kupiłeś w niewłaściwym momencie to po roku czy dwóch już nie traci na wartości, więc może i 8 lat sobie leżeć, to nie elektronika ....
Hej.rok temu w niemczech kupiłem na pchlim targu obiektyw canon EF 75-300 4,0-5,6 IS,teraz chce go sprzedac na aukcji,ale czeste zpytania wsród zainteresowanych to jego wiek.mam pudełko i karte gwarancyjną na której znalazłem dwa numery:pierwszy to numer obudowy 1801113F,drugi numer to Ä 98/000374/019/006 .czy da sie w jakiś sposób odczytac z tych numerów date produkcji?a moze sa inne sposoby?prosze o pomoc.
Proponuje odpiac obiektyw i od strony przypinanej do korpusa powinna byc sygnatura : albo sitodruk, albo wytopione w plastiku.
tam powinny byc na poczatku literki , potem cyferki.
jak to odczytasz kliknij na :
http://www.the-digital-picture.com/C...ens-Aging.aspx
i uzyskasz odpowiedz na swoje pytanie.
odpiąłem i jest tylko jeden numer 1801113F,ale on ni jak nie pasuje do tego wzoru podanego w tym linku :-(
w takim razie na 99 % obiektyw jest wyprodukowany na Tajwanie lub w Chinach - oni maja inna specyfikacje, link jaki podalem odnosi sie do Made in Japan.
chyba Tajwan bo na dekielku znalazłem napis TAIWAN.w takim razie lace na tajwański portal canona,moze tam coś znajde hahahaha.dzieki za usiłownie pomocy.
To działa :) Mój 24-70 jest z lipca 2006. Ciekawe jak długo leżą w magazynie, zanim trafią na rynek? Kupiłem go dokładnie w rok po wyprodukowaniu.
uu to ja mam świeżutkie bo z 2008 i 2007 roku :) Więc sprzedawca mówił prawdę :D