Nie wprowadza w blad, tylko nie zdawal sobie sprawy :oops: z faktu ze kanon wypuscil nowy aparat ktory od poprzedniego modelu roznil sie tylko wiekszym wyswietlaczem... :shock: Hmmm... i czym jeszcze? Chetnie sie dowiem :)
Wersja do druku
Miałem 350D, mam 20D, macałem 400D - wybrałbym 20D bez zastanawiania.
Jak popracujesz trochę kółkiem nastaw i z większym wizjerem to zrozumiesz/poczujesz jaka jest różnica między tymi aparatami...
Wydaje mi się że kolega zaicev nikogo nie wprowadza w błąd pytanie było o różnice wielkości wizjera między 400D a 350D a tu różnicy chyba niema?
Mumin
Czytajcie co się pisze koledzy. Różnice 20 vs 350 to nie tylko wizjer, ale szereg innych spraw, magnezowana obudowa, ergonomia - zestaw pokręteł, joystick, wygodne menu. Trwałość migawki i odwzorowania tonalne obrazu. IMO lepsze wysokie ISO. Ja miałem kiedyś 350, potem zrządzeniem losu po pracy na 30d trafiło mi się na miesiąc znowu. Normalnie parzyło w ręce, pozbyłem się ze stratą ponad 200 złotych, by kupić 20d później 30 d. Dla funkcjonalności - wyłącznie.
Tak jest himi. Miałem 350D, mam 20D. Jest różnica. I to w RAW. Przy wyższych ISO różnica jest w zakresie tonalnym. 20D wyraźniej lepiej radzi sobie z przeniesieniem szczegółów w cieniach i światłach. 350D daje jakby większy kontrast, przez co niewiele da się zrobić w PP :-(
Może off-topic, ale sam przesiadłem się właśnie z 350d na 40D. Róznica kolosalna.
Robiłem te same ujęcia w tych samych ustawieniach... Bez komentarza...
Pozdr.
dwa rozne aparaty, dla roznych kategorii uzytkownikow, wiec nie powinno nikogo dziwic ze roznica jak fix.
Kosa zapodal bys tymi ujeciami. Sam zmagam sie z zakupem puszki i bede rezygnowal z 350 ki takze chetnie obadam.
Do tej pory zaliczam się do zadowolonych użytkowników 350-tki i na razie puszki nie wymieniam. Dlatego mogę ten aparat zdecydowanie polecić - jako pierwszy dSLR sprawdza się wyjątkowo dobrze:-).
No, a co do wyboru 20/350 itp, to radzę "pomacać" i poczuć który lepiej "leży"/"ciąży" w ręku itp..
350 ma jedną piętę achillesową w postaci uchwytu... 20 z kolei trochę jest kobylasta IMO (np. jeśli chodzi o zabranie aparatu w góry), choć trzyma się zdecydowanie lepiej...