-
Ostrzy od 31cm, co jest MZ dużo lepiej sprawdzającą się odległością, niż 5-10cm które mamy w przypadku konwerterów macro.
Jeszcze jest Canon 60/2,8 Macro USM EF-S, Canon 50/2,5 Compact Macro (ale skala odwzorowania 1:2, jest Sigma 105/2,8 Sigma 50/2,8 Macro, oraz Tamron 90/2,8 Macro. Oczywiście wymieniłem szkła które mieszczą się w 2000zł.
Najczęściej polecane jednak jest 100'tka Canonowska. Sample znajdziesz na necie.
-
Dzięki wielkie za odpowiedż.Poszukam na giełdzie tej 100-ki i zobaczę co i jak.
-
I ponownie napisze.. swoje kroki skieruj raczej ku obiektywowi 100 2.8 Canona lub 90 mm Tamrona 2.8 z naciskiem na ten pierwszy. Sigma 105 bedzie najtansza ale i wolna. Przy Canonie dostaniesz USM i napewno jest szybszy niz Tamrony i Sigmy. No i nie wysuwaja sie tubusy co czasem jest bardzo uciazliwe no i wolne. Szkoda zes nie z Krakowa bo bym Ci swoj uzyczyl do pomacania. Mialem Sigme 105 i przesiadlem sie na Canona. Roznice od razu zauwazylem. Acha i chyba od Canona dostalbys teraz zwrot iles tam euro.
Co do obiektywow z krotszymi ogniskowymi (50-60 mm) , wiele osob chwali ale pamietaj ze bedziesz musial zmniejszyc odlegosc od fotografowanego obiektu a to moze byc czasem trudne.
-
A właśnie a jak jest z tym zwrotem?Kupiłem teraz 70-300 is canona.Nie minęła ta promocja?Na stronie canona nie ma już o tym info.No nie jestem z Krakowa.Ale nie ma problemu w niedzielę jest giełda foto.
-
Witajcie. Mnie także intersuje temat makro, cykam narazie różne zbliżenia ale nie można nazwać tego makro, najwyżej bokeh. Zastanawiałem się nad : Raynox DCR - 250 a ostatnio widzę DCR - 2025 pro. Ma to ktoś? Wygląda nieźle, na obiektyw makro mnie nie stać narazie. Dodam, iż posiadam obiektywy 28mm f2.8, 50 mm f1.8 oraz 100 - 300 f5.6 z funkcją makro, średnica filtra 58mm. To nie jest nowy obiektyw z USM, bo jest jego nowsza wersja, tylko bardzo rzadki rocznik 87 bodajże. Minimialna odległość ostrzenia 1,2 m. Wszystko pracuje z 400D. A może soczewkę Canon'a makro? Jakie są różnice, z tego co wiem soczewki są gorsze niż konwerter. Jeszcze są pierścienie pośrednie ale to już nieco inna sprawa, ale też proszę o wyjaśnienie co i jak.
Dodam jeszcze przykładowe zdjęcie tą 300.
Robione z ręki.