Już mam mętlik od szukania po forach to jakie będzie najlepsze tele cena/jakość na m42 powyżej 300mm (300mm mnie nie interesuje, potrzeba więcej) ??
Wersja do druku
Już mam mętlik od szukania po forach to jakie będzie najlepsze tele cena/jakość na m42 powyżej 300mm (300mm mnie nie interesuje, potrzeba więcej) ??
Nie mam dużego doświadczenia co do tele powyżej 300 jeżeli chodzi o m42, obecnie używam 2 obiektywów m42 Helios-44M od Zenita i Pentacon 135mm i powiem że są rewelacyjne. Co do tele to pewnie jak będziesz robił zdjęcia w dzień to powinieneś użyć blokady podniesionego lustra bo przy takiej ogniskowej pewnie każde zdjęcie będzie rozmyte. Znajomy kiedyś robił takim lustrzanym 500mm ale nie pamiętam nazwy. Obiektywy te chodzą w granicy 300-500zł więc nie ryzykujesz wiele jak weźmiesz jakiś co nikt go tu nie wymienia.
a co powiecie o MC MTO 11CA 10/1000 ? nie wiem czy w ogole warto sie zastanawiac nad czyms takim .....
jakby to powiedzieć żeby nie skłamać, jak poczytasz forum m42 to dowiesz się że z potwierdzeniem nie jest tak różowo jak się wydaje być. mam potwierdzenie (wersja 3) i pewnie kupiłbym go jeszcze raz jakbym musiał. potwierdzenie mimo wszystko pomaga coś zobaczyć w maluteńkim i ciemnym wizjerku - przynajmniej zakres w którym trzeba wyostrzyć okiem a nie potwierdzeniem
żeby rozwiać wszelkie wątpliwości to dodam że wcześniej przez dobrych kilkanaście lat fotogafowałem lustrankami z manualnymi obiektywami i z ustawianiem ostrości nie miałem problemów
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
potwierdzenie działa najwyżej do 8 (przynajmniej tak je reklamują), do 5.6 działa przyzwoicie więc przy 10 będziesz ostrzył tylko na to co widzisz jeśli będzie to nieskończoność to sprawa staje się prosta
I tu z pomocą przychodzi to co ktoś powiedział wcześniej "najpierw ostrzysz później przymykasz". Być może skuszę się kiedyś na pierścień z potwierdzeniem ostrości, na razie radzę sobie bez i jest ok.
na http://www.mflenses.com/ jest galeria zdjęć robionych manualnymi obiektywami może zobacz co oni pokazują powyże 300mm jest tego niewiele
CZJ 500/4 (lustrzany) Pentacon/Practica 500 5.6 (ale trzeba sprawdzić jakie to mocowanie ?) MTO rosyjskie też lustrzane, przynajmniej można spróbować ocenić jakie to robi zdjęcia, jeśli chcesz kupić lustrzany to przy takich ogniskowych o jakich piszesz masz większą szansę
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To nie odkrywa ameryki, chyba zawsze tak wszyscy robią, jeśli nie używałeś potwierdzenia to nie wiesz o czym mówisz, potwierdzenie nie uwolni cię od tej czynnosci nadal będziesz "najpierw ostrzył później przymykał" po to zostały wymyślone takie wynalazki jak popychacz przysłony pierścien preselekcji czy przełacznik auto/manual aby zminimalizować czas przymykania, po zastosowaniu cyfrowego korpusu nic się nie zmieniło nadal "najpierw ostrzysz później przymykasz" i potwierdzenie nic tu nie pomoże