to stary wątek, ale nic innego nie znalazłem hmm, od 20 lat mam/ w lodówce/ naświetloną kliszę slajdy Fuji Velvia,proces E 6 zastanawiam się czy ją wyrzucić czy może wywołać, tylko gdzie ?
Printable View
Ja swoją pierwszą velvie oddałem do rossmana. Za samo wołanie chcą chyba 10zł.
Jak odbiorę to powiem czy można spokojnie oddawać, chociaż efekty mogą być różne bo kupiłem z lodówki po terminie z 1 miesiąc i zanim ją naświetliłem całą to siedziała w aparacie z 3-4 meisiace a podobno slajd jest czuły na terminy :)
Jak chcesz tanio - Rossmann, podobno trochę loteria (np. czasami porysują), ale ja jak dotychczas nie miałem żadnych problemów
Jak chcesz dobrze - Relax foto na tyłach Galerii Centrum albo Profilab.
Ja każdy slajd wysyłam do Bielska-Białej,polecam.
Wywoływanie slajdu E6 Profesjonalne Fotograf (2918420969) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Czy mozna np. Provie 400 naswietlic jako 100 i wywolac ja wg parametrow provia 100? O forsowaniu sporo czytalem i na 1600 nawet ok jest, jednak mnie interesuje w dol, a o tym nic nie wygrzebalem w necie.
Zarówno setkę jak i czterysetkę wywołujesz w tym samym procesie e6 (ten sam czas wywoływania). Żeby wywołać 400 prześwietlone o 2 EV należy skrócić czas i obniżyć temperaturę wywoływania. Na szóstej stronie tego opracowania masz podane o ile.
Wielkie dzieki. Mam zamiar 400X dwie rolki wywolac inaczej - jedna jako 100 i jedna 1600.
Jeśli nie wołasz sam, popytaj, czy ktoś w okolicy ci to zrobi. Na laby bym nie liczył.
Też słyszałem o tym gościu z Bielska-Białej, że jest konkretny a wręcz pedantyczny. Spróbuję przesłać jedną rolkę na spróbowanie.
A czy ktoś z Was wołał w Fotoformie w Metrze Centrum? Laborant mi pokazywał skan 120 i wyglądał bardzo konkretnie. Tylko boję się właśnie o porysowanie i czy nie robią fuszerki.