To jak?
Wersja do druku
To jak?
Ja zapytam trochę inaczej.
Czy przydają sie blendy o różnych wielkościach?
np Warto mieć dużą do oświetlenia całej postaci a małą okrągłą do samej twarzy? Logicznie to układało by się właśnie tak. Brak mi praktycznej znajomości właśnie w pracy z blendami ale na teorię to miało by sens.
z malej duzej nie zrobisz, za to odwrotnie jak najbardziej :)
niby tak ale takiej zwinietej ciezko bedzie uzyc np na statywie
Zależy jak głębokie są cienie. Ze słońcem zza chmur, czy bez nich nie rozświetlisz cieni mocniej niż do poziomu świateł. To też zależy od rodzaju chmur.. chmury warstwowe są delikatne i tylko lekko zmiększają światło, kłębiaste natomiast mocno, ale dobrze sprawdzają się w roli blend..:grin: o deszczowych nic nie wspominam, podobnie jak o niebie, które widywalismy ostatnią porą roku, bo wtedy faktyczie cienie są wtedy tak delikatne, że blendy na niewiele się zdają..
Tak z innej beczki. co sądzicie o blendach trójkątnych? Na zasadzie trzymania jedną ręką aparatu a drugą blendy? Czy faktycznie takie trójkątne są wygodniejsze od okrągłych? ich chyba już sie nie ta złożyć w sposób o którym pisaliście? poza tym takie np. 30-sto centymetrowe się do czegoś nadają, czy tylko do niwelowania cienia pod nosem?:grin:
No i w końcu gdzie w gdańsku można znaleźć takie sklep z podobnymi akcesoriami? znalazem tylko foto-net i quantuum o którym btw wspominał mkwiek. ale myślałem, ze coś jeszcze...?:-)
Pozdrawiam
Z Gdańska do Gdyni nie daleko. Kupiłem w AFE 5in1 152cm i po pierwszych oględzinach wygląda całkiem przyzwoicie. Koszt 140zł
Pozdrawiam
Ja używam podobnie jak ripek, tj. dwie blendy - jedna jako dyfuzor nad postacią, a druga dalej ,biała lub srebrna strona, od dołu. Idealne rozwiązanie :)
Czasem brakuje tylko blendmana :D
Nie wiem więc pytam.
Jak brakuje "blendmana" (bo mowa o tym że potrzebnych dwóch) to czy wtedy dobrym rozwiązaniem było by:
- jeden blendman trzyma nad postacią blendę dyfuzor (czarna)
- a na statywie mamy lampę wyzwalaną radiowo skierowaną w taką parasolkę
da to ten sam efekt co dwóch (dwoje) blendmanów, czy przekombinowane?
http://allegro.pl/item608035579_blen...brna_80cm.html
Zastanawiam się nad czymś takim, ktoś próbował? Może lepiej coś większego, albo okrągłą, owalna?
Jakie kolory się przydają? srebrny, biały, złoty?
Jak się trzyma taką blendę robiąc jednocześnie zdjęcie?
Jeszcze z blendą nic nie fotografowałem, więc nie mam o tym zielonego pojęcia. Będę wdzięczny za pomoc.
Ja narazie uzywam jednej ale mi pobudziliscie wyobraznie z tymi dwiema. Mozecie podrzucic jakies fotki z pleneru z uzyciem 2 blend. Dyfozor nad obiektem + 1 refleksyjna?