No to chyba tylko zostaje balans bieli... :?
Tyle, że robiąc dziś te foty testowe używałem i WB automatycznego i do światła słonecznego i efekt jest taki sam. Coś mi się wydaje, że po prostu 400d niezbyt szczęśliwie odwzorowuje kolory. Kumpel sprawdził jeszcze sprawę lcd w aparacie i ma tak samo ze na lcd sa zdjęcia bardziej nasycone. Jutro jeszcze porobi foty w swietle dziennym i zobaczymy. A swoją drogą to jestem ciekaw, czy serwis Canona ma możliwość wyregulowania odwzorowania kolorów w aparacie.
Podkręć sobie saturację w ustawieniach aparatu
do Autora wątku: u mnie jest to samo kolory na wyświetlaczu są inne a na kompie inne( mniej soczyste na kompie). Mnie jeszcze zastanawia przy wyświetlaniu zdjęć przez standardową przeglądarkę, że nie ma ostrości zdjęcia dopiero przy dużym powiększeniu pojawia się. Zapewne spowodowane jest to dopasowaniem zdjecia 3888x2592 do podglądu okna.
Do odwzorowania kolorów przy świetle dziennym jest styl Faithful i nie ma bata, musi wyjść wiernie. A jak nie wychodzi to monitor jest do ustawienia bądź wymiany.
większość monitorów wyswietla 35% widzialnych przez standardowego człowieka (nie grafika) kolorów , lepsze typu Dell2407WFP-HC lub Eizo CG241W wyświetlają 50% kolotów, nie wiem jaką gamę zapisuje lustrzanka pewnie większą... więc następuje proces przybliżania .....
do Autora: nie jest to domeną tylko 400, ja mam w posiadaniu 350D i mam taki sam efekt, na wyświetlaczu jest pięknie nasycone zdjęcie, a na monitorze (NEC) powiedzmy że "trochę" inne :)
Najlepiej wydrukować takie zdjęcie i wtedy będzie miało się odpowiedź