a mi w okluliustycznym calkiem dobrym powiedzieli ze wszelkie szkla czyszcza Ludwikiem.. i jest ponoc git.. ja oklulary z antyreflexem wlasnie nim czyszcze..
Filtry mikrofibra i huhem
Wersja do druku
a mi w okluliustycznym calkiem dobrym powiedzieli ze wszelkie szkla czyszcza Ludwikiem.. i jest ponoc git.. ja oklulary z antyreflexem wlasnie nim czyszcze..
Filtry mikrofibra i huhem
Mi w Vision Express powiedzieli że każde szkło czyszczą Ajaxem do szyb ponoć rewelacja.Cytat:
a mi w okluliustycznym calkiem dobrym powiedzieli ze wszelkie szkla czyszcza Ludwikiem
Próbowałem na okularach, efekt robi naprawdę wrażenie, ale co do filtrów czy obiektywów to trochę się boję.
Ja też używałem środków innych niż do foto a dokładniej - mydła w płynie i filtr mi działa dalej. Pytanie - czy nakaz używania określonych środków nie wynika z powódek biznesowych ???
o ludwiku wlasnie powiedziano mi w Vision Express
tak na logike.. ludwik to odtluszczac neutralny dla skory, idealnei czysci kuchenne brudy i tluszcze.. nie rozumiem dlaczego mialby niszczyc powloki jesli delikatnie byly by przecierane po umyciu mikrofibra..
Zestawy czyszczace to dla mnie lekkie naciagactwo..
tak jak juz pisalem w faq - tylko izopropanol :-) - czysi bardzo ladnie i skutecznie
ludwika i innych plynow bym sie troche obawial
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58707460 takie cuś ?
a tu wersja hardcore http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58429380
Do czyszczenia obiektywów, to powinno wystarczyć do końca życia. :lol:Cytat:
Ja używam świeżo wypranego pdkoszulka: z tych starszych....płynu do płukania nie potrafię określić.Aaaa! Zapomniałem!Chucham na obiektyw: najpierw "Tequilla" albo "Jaś Wędrowniczek" - potem delikatnymi, pieszczotliwymi ruchami BEZ NACISKU!...i znów: płukanie ust i chuuuuu....i znowu podkoszulka.....I rezultat wspaniały i frajda że ho ho!!!!No - należy uważać: czyszczenie filtrów może prowadzić do groźnych nałogów!!!!
Cos w tym moze byc, zobacz jakie sa ceny gruszek do czyszczenia aparatow a ile podobna grucha kosztuje w aptece. Roznica jest kolosalna...Cytat:
Zamieszczone przez Semtex
Dokładnie! Grucha grusze nie równa... ;)Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
Ogólnie myślę, że zestawy do czyszczenia to taki pic na wodę...
Samemu można coś wykombinować tańszym kosztem...
Z tymże z gruchą uważaj na talk który może być w srodku...
Pytałem się o to, czy te powłoki na filtrach to zmywalne są czy jak, czy to poprostu cieniuteńkie ;) warstwy innego rodzaju szkła?
Pozatym, jak z czyszczeniem np. 'czystą wyborową' czy też spirytem?