No to teraz kumam...Dzięki...
Tylko po so tyle zamieszania w tych systemach...
Wersja do druku
No to teraz kumam...Dzięki...
Tylko po so tyle zamieszania w tych systemach...
To nie jest zamieszanie.
Firmy nie zatrudniaja prorokow czy wrozek, nie zdradzaja swoich planow i nie beda pisac w papierach do lampy dwa lata wczesniej ze jest zgodna z czyms czego jeszcze nie ma na rynku, czy wrecz nie maja pojecia ze bedzie :mrgreen:
Taka sama praktyka obowiazuje dla przykladu przy plytach glownych gdzie na liscie procesorow w instrukcji nigdy nie ma nic wydanego po momencie premiery danej plyty mimo ze dziala z nowszymi modelami.
Właśnie zmieniłem body na 350D i pomimo, że na mojej lampie Metz 44AF-4C jest wyraźnie napisane iż obsługuje E-TTL to działa tylko w trybie ręcznym. Metz coś chyba zepsuł z oprogramowaniem lampy bo wypuścił nową wersję 44AF-4C(V2).Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
W serwisie oznajmili, że mogą wysłać moją lampę do przeprogramowania za 20 euro + koszty przesyłki.
I byc moze chocby i z tego powodu warto inwestowac w lampy Canona EX, majac nadzieje, ze Canon nie schrzani wspolpracy z tymi lampami w nowych body.
Juz oni (Canon) znajda za jakis czas cos, dzieki czemu bedzie trzeba znowu wymienic pol zestawu... Albo i caly...
Historia z niedzialajacymi Metz'ami na 20D i 350D, ktore ze dzialaly ze starszymi body jest podobna do historii starych Sigm... Takie kwiatki sie trafiaja i jest to typowy element walki o klienta.
Tez mam tandem 350D + 44 AF4C - dokładnie ten sam problem. Ale nie ma tez co wieszac psów na Metz'u - lampy z nowszym softwarem (obsługujące 350D) są na rynku gdzieś od listopada.
P.S. Macko - wyczekaj chwile - kontaktowałem się z Fototechniką, planują kupic urządzenie do przeprogramowywania pod koniec kwietnia. Kosz 15-20 euro.
P.S.2 Ja tam ich nie lubie (choćby dlatego, że sam ich musiałem uświadamiać, że taki problem istnieje, zresztą o możliwości przeprogramowania lampy też nie wiedzieli ) - imho lepiej wychodzi dobrze sprzedać lampę i kupić the same, but new;) -that's my way
hmmm... a tak modyfikując nieco bieg dyskusji... wstyd mi się przyznać, pewnie mam wolne oczy... ale ja żadnego przedbłysku przy mojej 580EX nie zaobserwowałem...
Masz wolne oczy albo ustawiles lampe na M :mrgreen:
W e-ttl jest dwa blyski... Ciezko zauwazyc, jak pisalem.
Jak bedziesz ogladal w tv jakas relacje jak ida rozni tacy znani po czerwonym dywanie to przygladnij sie. Widac zwykle duzo lepiej takie serie po dwa...
Lampe ustaw na E-TTL na pewno a nie M, aparat na tryb Tv, czas np 2 sekundy w ciemnym pomieszczeniu, w custom functions sprawdz czy masz na 2nd curtain wlaczony, powinien blysnac dwa razy - raz pomiarowo przed otwarciem migawki i drugi raz normalnie na zamkniecie migawki.Cytat:
Zamieszczone przez gaceq
Az tak kombinowac? Eeee...