Przede wszystkim wypad na "wojnę" z jednym aparatem to pomyłka.
Jak coś się stanie z body, a Ty tylko po to tam pojedziesz, żeby zdjęcia robić, to co, wrócisz do domu.
Wersja do druku
Przede wszystkim wypad na "wojnę" z jednym aparatem to pomyłka.
Jak coś się stanie z body, a Ty tylko po to tam pojedziesz, żeby zdjęcia robić, to co, wrócisz do domu.
Spoko, na giełdzie w Kabulu mają AK-47, RPG i cały takie zabawki więc nie wierze ze nie mają sprzetu fotograficznego ... hehe:)
Na Twoim miejscu wszczepił bym sobie chip z nadajnikiem GPS, wojna a zwłaszcza Afganistan to nie przelewki. Chyba ze chcesz aby cały świt widział jak Talibowie oddcianaja Ci głowę ... ale to chyba nie ten temat. Faktycznie, jedno body to za mało ...
Faktycznie jedno body troszkę mało dokups obie używane np. 10d na allegro tak na wszelki wypadek. Co do obiektywów to faktycznie 16-35 jest super ale do tego jasne tele i jakies stałki ci się tez mogą przydać. Stawiał bym na 85mm 1.8 i do tego 50mm 1.4. Zawsze trochę światła... Do tego porządna lampa i do boju. Na taką wyprawę trzeba miec troszkę kasy (sprzęt).
A i zawsze do drugiego body możez nakręcic jakieś tele czy stałkę i dzięki temu może nie stracic ważnego ujęcia....
a 16-35 I czy II ???
II jest ponoć świetna tylko kosztuje więcej. Zobacz na llegro i w sklepach. Zalezy ile masz kasy. Np za różnice pomiędzy I a II można chyba 2 body kupić albo szkiełko
hełm - 999zł
kamizelka - 500 zł
10d - 1700zł
16-35 f2,8 - 4 950zł
internetowa mapa Kosova - wg cennika lokalnego dystrybutora internetu
ZDJĘCIA WOJENNE - bezcenne
za wszystko inne płacisz karta i ciężko zarobioną gotówką
jak nie bedziesz używał z markiem III to moze być wersja I
pomyśl może nad czymś szerokim i jakimś tele. Mi się wydaje że do 20d to najlepszym rozwiązaniem była by sigma 10-20 EX HSM [silna zwarta konstrukcja-wiem bo mam od roku] cena około 2tyś i 70-200 najlepiej f2.8 ale jak nie masz kasy to f4 też może być. Z tą sigmą i 70-200 f4 idealnie byś się zmieścił w 4,5tyś. Pamiętaj że w 20d masz cropa i jak przypniesz takiego 17-40mm to tak naprawdę na szerokim końcu masz 28mm czyli jak na reporterkę to ciut wąsko. Z sigmą masz 16mm ;)
ja tam używam combo Tamron 17-50 f/2,8 , sigma 70-200 f2,8 hsm ... i jak jest bardzo ciemno to 50 f/1,8 .. i MZ to w zupełności wystarcza do wszystkiego .. tylko obawia sie czasami o Tamrona .. jak na plaży robie zdjęcia np przy zamieci piaskowej . .. albo jak szkła zmieniam w takich warunkach :P ale jakoś na razie daję rade .. tylko że na wojnie nie robiłem tym .. co najwyżej na poligonie na Wicku a to całkiem inna bajka ..
wiesz to co mam to jest komplety zestaw dla reportera .. tylko że w wersji ubogiej .. bo jednak eLka jest wytrzymalsza .. co do zdjęć to jakością mój zestaw nie odbiega od zoomowych eLek .. porównywałem np swoja sigme do kumpla 70-200 L 2,8 i na krótkim końcu Lka wypadła gorzej ..jedynie co mnie denerwuje to słaba celność Af Tarona przy 17 mm i f/2,8 ale tak od 24 to już zawsze żyleta .. na 17 muszę przymykać do 4