Niestety, nic nie da się zobaczyć, bo serwer coś nie teges. Wrzuć to, proszę, na coś ludzkiego, bo ciekawe.
EDIT: Coś sie stało i już widzę.
Wersja do druku
Dzięki Prix za fotkę. Rzeczywiście wygląda to dobrze i w tym przypadku CA nie jest uciążliwa. Zresztą można to łatwo usunąć podczas edycji RAW-a. Jeśli możesz to wyślij mi tego RAW-a na maila. Zastanawiam się nad Canonem EF-S 10-22mm f/3,5-4,5 USM lecz cena Tokiny jest bardziej przyjazna.
Hehe, spoko, od czasu do czasu to robię. Ostatnio nawet była umowa - jeden obiektyw, jeden grat do kuchni. Tak się stało, że kupiliśmy i zmywarkę i kilka innych rzeczy, a szkieł nie przybyło. Może i dobrze, bo miałbym teraz więcej do sprzedawania (tj. Nikkorów i im podobnych). Jednego, czego bardzo żałuję przy zmianie systemu, to Sigmy 30/1.4, którą miałem wybraną po kilkudniowym testowaniu w sklepie. Można nią było robić praktycznie fotki bez światła. Jutro jedzie do nowego właściciela :(
Ale Zbyszku, z tego co kojarzę z forum alexa, to Twoja Żona również lubi robić zdjęcia - więc zasada jeden grat do kuchni, jedno szkło jest IMHO niesprawiedliwa :) - powinno być co najmniej 2:1 (na korzyść szkieł oczywiście) :)
A co do obiektywu, to również zdecydowałem sie na T 28-75, przekonała mnie FF. Szeroki kąt na razie zapycham kitem Canona - a z czasem na pewno pojawi sie coś szerszego.
Pozdrawiam
Paweł
Ha :) Niestety to chyba nie ja z tą żoną, która lubi robić zdjęcia :cry: Chciałbym aby tak było, ale jak coś, to czasami mi tylko pozuje - o robieniu fotek nie ma mowy.
A co do 28-75 - czekam tylko na oficjalną informację o obniżkach i będzie sprzęt jak malowany. Wsadzę go do koszyka z pisankami :wink:
Wiem, wiem, ale do tego Tamrona chcę dokręcić z tyłu 30D :) A tak właściwie to kupię puszkę i do niej dobiorę szkło. W każdym razie zbliża się ten radosny moment.
Odgrzewam temat, bo ciągle mnie moderatorzy ochrzaniają, że już gdzieś było...
Chciałbym dopytać o tego Tamrona 28-75 2.8. Szukam obiektywu "środkowego" i ten by po cropie podchodził... Mocno polecany na różnych forach, tu też ma dość dobre opinie. Cena przyzwoita, w testach na optyczne.pl zebrał same pochwały - jedyna wpadka (dla mnie dość istotna) to gigantyczne pudłowanie AF. Co prawda zwalili to na felerny egzemplarz, ale chciałem spytać, jak Wam się ten Tamron sprawuje?
Rzeczywiście jest ostry? Jak pracuje w zakresie 2.8-4.0 ? Winieta mi nie przeszkadza (nawet ją lubię), ale najbardziej zależy mi na rodzielczości, ostrości i małej aberracji. Czy po porównaniu w sklepie kilku egzemlarzy da się wybrać taki, który będzie rzadko pudłował z AF?