Jeżeli mógłbyś mi też podesłać - byłoby super. Ściągałem wersję z adresu podanego przez _invictusa, ale efekt jest mizerny. Natomiast link podany przez Tomka Golińskiego odpowiada mi Method not implemented.
Dzięki z góry i pozdrawiam
Wersja do druku
Umieściłem dobrą wersję RSE na swojej stronie. Mam nadzieję, że nie jest to nielegalne.
http://tomaszg.pl/RawShooterEssentials_2006_1.2.1.exe
Ściągnąłem; działa i jeszcze jak..
Dzięki i ukłony
Sam programik wywołuje rawy bez problemów. Ale kłopot mam z czymś innym.
Z rejestracją.:wink:
Czy ktoś z was uporał się z zarejestrowaniem RSE? Wnerwia mnie już, że przy każdym uruchomieniu programu pojawia się prośba o zarejestrowanie, klikam zarejestruj, ale niestety zawsze pojawia się komunikat "registration failed". Zna ktoś sposób, żeby pozbyć sie tego upierdliwego okienka przy starcie, skoro normalna rejestracja nie działa? Domyślam się, że to przez to, że wykupił ich Adobe. Niemniej przydałoby się jakoś to 'zarejestrować':)
Pomóżcie!:D
Dzięki Janusz! Wszystko to wiem, niemniej RSE jakoś mi po prostu leży. Nie widzę na razie potrzeby przesiadania się na inny konwerter RAW. Wiem, że darmówek sie raczej nie crackuje, ale tutaj byłoby to pożądanym rozwiązaniem:-D Może jednak ktoś będzie potrafił rozwikłać ten problem?
Im później się będziesz przesiadał tym boleśniejsze będą zmiany :) zresztą ostatnie ACR (4.0 od CS3) i LR tak ogromnie zwiększają możliwości obróbki, że mało mają konkurencji. Capture One ma wypuścić wersje 4.0 ponoć w czerwcu. Ja tam nikogo nie namawiam ale chyba pora odpuścić sobie RSE. DPP nie jest taki ostatni - z Canonem całkiem przyzwoity i "widzi" ustawienia aparatu. Też darmowy bo jest na płytce z aparatem i wcale nie gorszy.
:)
Janusz, RSE ma tę niezaprzeczalną zaletę, że świetnie się na nim ogląda i sprawdza RAW-y. Szybko można sobie posprawdzać czy zdjęcie nadaje się do dalszej obróbki. DPP jest też tutaj niezły, niemniej dla mnie RSE dużo lepszy. A najlepszy efekt obróbki to jednak C1.
Od szybkiego oglądania RAWów to jest FastStone - ma tę niezaprzeczalną zaletę :) :), że nie czekasz jak w RSE na przemielenie zdjęć i "wypracowanie" podglądówek. Ewentualnie Bridge - jak zapłaciłem za PS to dlaczego miałbym go nie używać? :) Nowy Bridge od CS3 jest, po małym przyzwyczajeniu, wygodniejszy od RSE/RSP i co najważniejsze mocno powiązany z PS. Same zalety. :) Wada oczywiście też jest - trzeba poświęcić trochę czasu, żeby się go nauczyć ale opłaca się. :)
Też tak myślałem. Ba byłem zagorzałym fanem C1... do czasu kiedy nie zacząłem się bawić ACR 4.0. :)
Można się spierać co do jakości renderingu, odwzorowania barw, neutralnych szarości ale nowy ACR daje tak ogromne możliwości strojenia tonalnego, że żaden inny program się nie umywa. ACR sygnowany "trójką" to przy "czwórce" zamierzchła epoka - naprawdę warto spróbować.
No i to co już pisałem - RSE/RSP to już przeszłość - im później się przesiądziesz tym gorzej. Nawyki zostają i te najtrudniej zwalczyć. O tym to akurat coś wiem :)