To o co pytasz, skoro wiesz? Te parametry, które podałeś są raczej niewystarczające (10x15 cm na 200 dpi). Spytaj Twojej gazety, co o tym sądzi.
Wersja do druku
no... proste.
wystarczy by na tyle na ile potrzebujesz zdjęcie wystarczyło. :)
tzn by nie trzeba było powiększać.
I już.
(pomijam tutaj kwestie w stylu szum i odcięcie od tła po ostrym cropowaniu)
O co pytam też ci napisałem. I jak widzisz powyżej, człowiek do którego było skierowane pytanie (jak widzisz to nie byleś Ty, więc nie rozumiem, po co wchodzisz między wódkę a zakąskę) zrozumiał o co pytałem). Paramtery sa niewystarczające? O czym Ty w ogóle gadasz? Wiesz lepiej niż drukarnia AGORY jakie parametry powinno miec zdjęcie w gazecie, która jest u nich drukowana? No nie wytrzymam zaraz...
I jeszcze jedno - nigdzie nie pisalem o 10x15 cm przy 200 dpi. Czytaj uważnie i najlepiej nic już więcej nie pisz.
Bardzo Cie serdecznie przepraszam, chyba mi sie zdawało, że podajesz wymiary. Skąd wiesz, z kim rozmawiasz?! Czy się znam czy nie?! Nie bede pisał, do Ciebie na CB, bo to prowadzi raczej do nikąd. W PM masz maila ode mnie. Firmowego. Zachowaj prosze dla siebie, może zechcesz napisać. Pozdrawiam.
Nie zechcę napisać, bo nie mam po co. Skąd wiem z kim rozmawiam? Z użytkownikiem forum. Podawałem wymiary - ale było konkretnie napisane - szerokość 15 cm przy 200 dpi, albo jeśli to pion to szerokość 10 cm przy 200 dpi. W domyśle - wysokość zachowna proporcjonalnie przy wczesniejszych wymiarch.
Z tego co piszesz wychodzi, że się nie znasz, bo podajesz jakieś ogólne założenia. Ogólne można sobie wsadzić między bajki. Każda gazeta ma inną specyfikację druku, którą podaje Ci drukarnia. Drukarnia AGORY podaje - zdjęcia w rodzielczości 200 dpi - na pewno wiedzą lepiej od Ciebie jak się drukuje w ich drukarni :D
bez apelacyjnie brałbym 70-200 f4
chociaż .. poszukaj na allegro bo czasem ktoś wypuści sigme 70-200 f2.8 .. a słyszałem, że też dobrze ostrzą
70-200 F4 bdb szkło, F2,8 do Twoich zastosowań bedzie lepsze....moze byc za mało tele..., przy tego typu zdjeciach duzo daje IS , ma ją 100-400....fajne szkło
Dawid, wątek sie rozrasta, pączkuje, a tychyba masz już niezły metlik w głowie. Jeśli jeszcze się zastanawiasz, to nie ma po co. Z zestawienia L/4 i EF 100-300 f/4,5-5,6 bez porównania lepszy jest ten pierwszy. I jeśli kasa na nic innego nie pozwala, to po mojemu wybór jest jeden - czwórka. A jeśli Ci kiedyś przybędzie zł, czego życzę, to sprzedasz z mniejszą stratą niż 100-300. A co do IS, to owszem, jest bardzo przydatna, ale nic nie daje wówczas gdy rusza się obiekt a nie aparat (obiektyw). W takim sporcie, jeśli tylko sam się nie telepiesz, właściwie bezużyteczna. A 70-200/4 IS kosztuje tyle, co 70-200/2,8 non IS. Z resztą to już było. Liga się zaczyna - kupuj i ciesz się!
Bardzo dziękuje wszystkim za cenne uwagi i opinie.
Kupię 70-200/4 i tak jak Rolaj podpowiedział gdy przybędzie trochę kasy :) to wtedy sprzedam i kupie lepszą eLkę.