Tłumacz im tak, a potem co drugi zrobi sobie krzywdę tym szkłem :mrgreen:
Wersja do druku
przylaczajac suie do powyzszego : czy moglbys powiedziec jakim zestawem bylo robione ww zdjecie?? moj tym 20d+28 lub 5d+50
100% prawda. 5d + 28mm/1.8, f2.0, 1/40s, ISO800, pomiar punktowy na twarz. Lekko skadrowane (właściwie lekko obcięte od góry). Winieta dodana w PS-sie.Cytat:
Zamieszczone przez oskarkowy
A tak na poważnie - kupiłem to szkiełko bo 50/1.4 we wnętrzu jest czasem za wąsko. Najlepiej to szkło opisał jeden z zawodowych reporterów na dpreview "Nie jest to szkło inspirujące, ale bardzo kompetentne". Ma bardzo ładny bokeh, ale brak mu tego "Wow! factor" który mają 35/1.4 i 24/1.4. Nie ma natomiast takiego zdjęcia, które dałoby się zrobic 24,35/1.4, a nie da się zrobić 28/1.8. Dobre, małe, "rzemieślnicze" szkło.
P.S.
Oskarkowy ma rację - lepiej zaczynać swoją przygodę z portretem od bezpieczniejszych ogniskowych :lol:
No niestety dzisiejsza sesja nie wypalila. :-( Modelka za kaprysna.
Ale mam jakies wczesniej zrobione i dzisiaj jeszcze malemu fotke zrobilem, zeby co ci pokazac
Na f/2.0.
Znaczki pocztowe ale widac rozmycie i jak wyglada kadr na 20D.
szwayko - wielkie dzieki za fotki, hmmm chyba jednak sie na niego zdecyduje, mysle ze na teraz bedzie to najlepszy wybor skoro nie stac mnie na 24/1.4, 35/1.4
pozdrawiam
Na Fotopolis pojawił się test porównawczy trzech stałek m.in. Canona 28/1.8