-
bez wrzucania fotek powiem ze zestaw 70-200 f4 i 3 pierscienie kenko daja dłuższy bok 25mma chyba matryca ma ok 22mm wiec prawie 1:1 Af działa bvardzo dobrze, minimalna troche mała bo ok 10 cm ale pająka nie wystraszysz pozatym dobre szkło można zoomować kombinować z ilością pierścieni no i jak ktos ma np 70-200 to pierscienie beda mniej kosztować niż cały ob. macro. ale ja to tylkop z doskoku foce makro wiec taki zestaw mi pasuje
-
wg photozone lepiej wypada sigma 150 http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_28/index.htm od 180 http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_35/index.htm . rozdielczość podobna jednak 180 wykazuje większe aberracje.
-
ja tam wolę opinię Juzy, praktyczne wykorzystanie jest dla mnie istotniejsze od wykresów
-
Właśnie kurier przywiózł mi sigmę 150 EX f2.8 IF APO HSM MACRO - pierwsze wrażenia .... wspaniałe. Napiszę więcej niebawem ale chyba (puk, puk, puk by nie zapeszać) nie mam ani FF ani BF a szkło na f2.8 jest bardzo ostre już.
-
więcej, więcej, więcej prosimy o więcej info:) Napisz jak z winietą bo jestem tego bardzie ciekaw;)
-
Miałem tylko chwilkę by się tym szkłem pobawić dzisiaj.
Pierwsze wrażenie bardzo solidne wykonanie (poza przednim i tylnym deklem), cięższe niż myślałem ale duuuuużo mniejsze.
Aparacik na ustawieniu standar - raw wywołany na ustawieniach aparatu do jpega w DPP.
-
Faktycznie, bardzo obiecująco to wygląda :)
-
Po weekendzie pokaże jakieś foty normalne, nie testowe.
Af jest bardzo szybki - sigma ma ogranicznik wbudowany 3 pozycyjny 0.38-0.52m,
0.52m-nieskończoność
full
Dzięki temu nie błądzi zbyt długo.
Porównując do moich obecnych szkieł to jest minimalnie wolniejsza niż 24-70 L ale dużo szybsza niż 85 L
Sprawdzałem celność af na bliskich przedmiotach na środkowym punkcie 5d to z 40 zdjęć wszystkie trafione w punkt - na dalsze odległości sprawdzę w weekend.
-
Nabrałem ochoty na to szkiełko po Twoich opiniach
moregun - skala 1:1 w makro to wiele za mało i do prawdziwej zabawy z robalami potrzebna jest skala od 2:1 w górę. Wiadomo że nie zawsze stosuje się dużą skalę odwzorowania, ale na 1:1 biedronka np wygląda na dośc małą :-)
-
ciesz mnie to co mowisz o celnosci AF tego sie boje w canonie bo w niukonie bylo super celnie :) czekam na dalsze opinie :)