-
U mnie pierwsza byla Zorka C (czyt. S). Aparat ojca, ktory rozebralismy z bratem na czesci pierwsze. Po latach wyremontowalem (w Krakowie, na Czapskich) i dziala do dzis.
Fot. pozyczona.
Pierwszym zupelnie wlasnym byl piekny :), czarny plastikowy aparat produkcji ZSRR - nazwy nie pamietam, ale mial migawke naciagana kciukiem. (Gdzies ok 1980r - brat dostal wtedy smiene 8m).
EDIT: (Celem uzupelnienia, po kolei :))
Konica C-35 (pozniej skradziona)
Yashica Electro 35 GSN (extra sprzet - mam do tej pory)
Canon EOS 3000
Canon EOS 350D
Canon EOS 30D
-
Smiena Symbol, mam do dziś :)
-
Na kliszy pierwsze kroki stawiałem Smienką, potem wujek podarował mi lampę, którą po każdym błysku musiałem doładowywać w gniazdku :)
Pierwsze zdjęcia cyfrą robiłem Panasoniciem FZ-30, a teraz robię moim Nikosiem z podpisu :)
-
A ja pierwsze zdjęcia robiłem plastikową małpką Premiera,którą dostałem na pierwszą komunię:)Nie działa już od czasu,gdy wziąłem go na plażę:mrgreen:
-
Zenit E. Ojciec nauczył mnie doboru parametrów ekspozycji (aczkolwiek bez wgłębiania się w szczegóły) jak miałem 5 lat. Niestety, moje pierwsze zdjęcia są nie do odnalezienia.
-
Jak wielu innych - Ami 66. Ale ja tym nie umiałem robić zdjęć :). Na 3-4 filmy chyba z 5 zdjęć wyszło. A potem Zenit B plus zewnętrzny światłomierz - to już był wypas. Potem Praktica bx20s. Potem kilka kompaktów. I teraz się przeprosiłem z lustrem :-D.
-
Fed 50, na jakichś ruskich czarno-białych kliszach kupowanych bez kasetek, które musiałem sam nawijać. To było ponad 15 lat temu. Aparat mam do dzisiaj, nawet rok temu robiłem nim fotki. I wyszły bardzo przyzwoicie.
-
Zenith 3m - mojego dziadka. A potem Certo 110 i Smena 8 m
-
Swoją drogą, co do muzealnych gadżetów, znalazłem ostatnio tabele naświetleń - takie plastikowe coś z obrotową tarczą, które po uwzględnieniu 4 czynników podaje pary przysłona/czas. Testowałem na eosie - ustrojstwo trafia +/- jedna działka...
-
A ja czymś takim:
http://www.perm.de/cameras-new/vilia-front.jpg
Całkiem fajne toto było i chyba gdzieś go jeszcze mam, muszę poszukać.