m&j cały czas jest dystrybutorem, i kto jeszcze ? (słyszałem że kilka firm ostrzy sobie zęby na to drugie iejsce)
Wersja do druku
m&j cały czas jest dystrybutorem, i kto jeszcze ? (słyszałem że kilka firm ostrzy sobie zęby na to drugie iejsce)
Dziwi mnie, juzekk vel celik Twoje nagatywne podejście do tego tematu. Mam wrażenie jak byś miał jakiś interes w tej "podwyżce" cen. 8-)
Jak już ktoś napisze coś pozytywnego, to Ty odrazu wiadro zimnej wody.:-x
Wyluzuj troche, czas i tak pokaże jak będzie. Trzeba znaleźć coś pozytywnego w życiu, a nie stawać wszystkiemu na przekór.:wink:
Skoro chodzą plotki o dwóch dystrybutorach na nasz kraj powinno być tylko lepiej, bo monopolizm obezcnego straszny jest, ceny mówią same za siebie.
Informacja jest ciekawa i świadczy o tym, że Canon szuka możliwości obniżenia kosztów własnych i wprowadzenia spójnej polityki cenowej w CEE. Nie jest pierwszy tak zrobiło już wiele firm znacznie wcześniej. Generalnie po pierwszym zawirowaniu sytuacja będzie się stabilizowała a rynek ostatecznie zadecyduje o cenach, jednak nie spodziewałbym się wzrostu cen o raczej powstania realnej konkurencji dystrybutorów.
Czas zmienic system na Nikona:twisted:
Pieknie czyli mozna bedzie juz spokojnie siegnac po d80
nie dosc ze ledwo kogo stac na plastikowego mikrusa 400d to jeszcze taki zonk ze zamiast 2650 to bedzie za 3000 :(
Czemu Nikon nie podpisze z kims umowy na dostawe CMOS-ow. Nikomu zle nie zycze ale ostatnio mialem okazje pobawic sie d70s - sama radosc trzymania, zaraz potem wzielem 400d wiadomo mozg odrazu zaczyna sobie tlumaczyc - nie jest zle, to nie szkodzi ze maly palec leci pod body, to nic ze nacisniecie spustu wymaga gimnastyki wskazujacego, przeciez zawsze mozna dokupic grip, no i najwazniejsze sa fotki ... a radosc wciskania to k... gdzie.
rozbawiło mnie ostatnie zdanie :-D z powyższego postu
Niestety rynek niszowy u canona poprostu jest i nic więcej. Canon wypuszcza kolejne odmiany tylko poto żeby nie stracić ludzi siedzących już w systemie. Komfort pracy i wygoda, oraz jakiekolwiek sugestie klijenta odsunięte są na dalszy plan.
Nikon dba o o klijenta amatora jak i profi, szczególnie po ostatnim wypuszczeniu kilku modeli na rynek dobrzez widać tę sytuacje.
A canon liczy na to, że każdy kto kiedys miał 300D/350D/400D kiedyś w końcu przesiądze się na wyższy model puszki :-x
a ja dalej myślę, że to plota by napędzić coroczny styczniowy spadek obrotów w większości branż - a jesli już jeden magazyn na europę to mniejsze koszty i powinny zaowocować spadkiem cen, a nie wzrostem
Koledzy dajcie sobie spokój, Canon wiec co robi. Kto kupuje w kanale dystrybucji Canon Polska? Czy tym kanałem sprzedaje się 20-25% sprzętu foto Canona? Pewnie tak chociaż to tylko moje domysły. Reszta to zakupy w pozostałych kanałach dystrybucji EU oraz za oceanami. Jeśli takie są fakty i dokona się analizy to jasno widać, że Polska jest rynkiem nieistotnym dla Canona Inc., Stąd pewnie ich decyzje. Oczywiście można dalej polemizować ale trudno walczyć z cyferkami.
CMOS to specjalność Canona a pozostali kupują CCD od Sony'ego.