Nie te forum? :PCytat:
Zamieszczone przez tomgda
Wersja do druku
Nie te forum? :PCytat:
Zamieszczone przez tomgda
fachowcem nie jestem totez nie do mnie to pytanie ale wtrace swoje trzy grosze :) .... pentagram ma chyba klopoty z kolorami... wystarczy spojrzec na fotki komorki, auta i tych roslinek, gdzie sie podzial kolor bialy (tudziez szary i pochodne)? jakosc tez lepsza tych z nikona... petagramowskie fotki wygladaja jak ze skanera a nie z cyfraka... to tylko moje czysto subiektywne odczucia i jesli komus sie one podobaja to pewnie sa ladne.. dla tego kogos.. wszak mawial ktos ze piekno lezy w oku patrzacego... i ja sie zgadzam an awet jestem przeciw albo lepiej.. wstrzymuje sie od glosu.. kolega z lawy zaglosuje tak jak ja bo go nie ma... troche sie rozpedzilem...
============================EOF=================== ========
Forum jest jak najbardziej na miejscu(to do Viteza)W końcu autor wspomniał w temacie o Canonie a300 oraz a60 a że chce je porównać akurat z Pentagramem Photon 434 to tym bardziej zasługuje na brawa.Bo ostatnio ten kompakcik dostaje mase wyróznien i rzeczywiscie niektórzy mniej doswiadczeni klienci moga gosobie kupic.Jednak nie bedzie to niestety dobry wybór.Co prawda ostatnio dostał w "DigiCam" wyróznienie ale ma on sporo wad...Przypomne jeszcze ze firma Pentagram do tej pory specjalizowala sie w sprzecie komputerowym na naszym rynku.No ale do rzeczy ..nie warto kupowac Photona 434 bo :
- opoznienie migawni wynosi 0,3 sekundy..nie jest to dużo jak na taki aparat ale sporo żeby coś nam "umkneło " z kadru :(
- fotografie robione przy świetle mieszanym wpadaja w ciepla kolorystykę a balans bieli niestety nie potrafi nam tutaj zbytio pomóc przy redukcji np. czerwonego kolorku:(
- niestety wyraznie zauważalna jest dystorsja beczkowata:(
-winietowanie też(zaciemnienia w rocahc zdjęć) :(
- kolory są słabo nasycone :(
na usprawiedliwienie powiem jedno...Od aparatów tej klasy nie ma co oczekiwać supernaturalnego oddania kolorów skóry,ultra-ostro rysującej optyki.Nie wezmiemy tez tego aparatu na reportaż,ale...nie wydamy na niego kroci :) Słowem dobry stosunek jakości do ceny,dla typowego fotoamatora.
P.S Jeśli macie konkretne pytania co do tego modelu to piszcie na mojego maila!
Kolega chcial porownac Pentagram vs Nikon i do tego porownania odnosila sie moja wypowiedz ze "nie te forum" , bo porownanie Pentagram vs A60 czy A300 to jak najbardziej te forum.Cytat:
Zamieszczone przez znafca
Podejrzewam że autorowi chodziło o aparat Nikon Coolpix 2200.W gruncie rzeczy nie taki zly aparacik jak za taką cenę(999zł.)Posiada dużo ustawień manualnych jak za tą cenę.Jednak ma też 2 główne wady - w przypadku zdjęć pod światło widoczne są bliki
- lampa błyskowa mimo że rozswietla całą płaszczyzne równomiernie,zdjęcia wykonane przy jej użyciu są trochę zbt mocno wypalone
Pozatym to naprawde dobry aparat!POLECAM!
P.S Jeżeli ktoś bedzie miał ochotę dowiedziec sie o tym modelu czegoś więcej niech pisze na mojego maila.Mam mase informacji na jego temat.