-
...miałem niezłą plamę na matrycy, paprochy bez problemu poszły patykiem...tym do uszu...a z plamą miałem opory co do tarcia patykiem po matrycy. Jestem ciekaw co to było i skąd się to tam wzieło. Nie miałem czym tego sfocić.
No ale jak musiałem to wyczyściłem, dobre 20 minut...na początku ręka drga ale po chwili patyczki stają się naprawdę jedynie słusznym rozwiązaniem...
Ważne że się udało...
-
Canon EF 80-200
Witam!
Czyżby plamki w lewym górnym rogu byłyby spowodowane defektem szkła ?
Rawy wywołane w DPP, bez żadnej korekty
-
Witam.
Wygląda, że masz brudną matrycę.
Rafał
-
-
tego sie wlasnie obawiałem :(, ale czy na f22 brud lepiej wychodzi niz na jakiejs mniejszej przesłonie ? może źle myśle, ale powinno być tak samo,
-
dobrze myslisz. Dlatego w wiekszosci przypadkow jak uzywa sie przeslon od maxymalnej do powiedzmy f13 nie powinno byc problemu. Na f22 wszystko wyjdzie :)
-
kiedys czytalem na CB ze w serwisie czyszcza matryce za darmo jesli aparat jest na gwarancji, aktualne nadal? jesli nie to nie wieci moze ile kosztuje czyszczenie matrycy i matowki?
-
Serwis Bykowski, mycie matrycy w 1d - stówa. Daj sobie luz z tym jednym paproszkiem, jak często stosujesz f14 i jak często w tym rzadko focisz akurat czyste niebo, a nie motyw, który przysłoni paproszek? No, ale może chcesz mieć matrycę kryształ, to ok.
-
rzeczywiscie, niewiele jest fotek gdzie to wychodzi na jaw, ciekawe jednak czy rozsądek weźmie górę nad świadomością że matryca jest ubrudzona :)
-
Matrycę to najpierw z gruchy dmuchnąć, a jak nie pomoże to dopiero do czyszczenia.