O problemach starszych modeli tokiny to słyszałem, ale o tym że 50-tka ma problemy z sigmami to nie.
Wniosek: jeśli starsze szkło to "only canon" :mrgreen:
Wersja do druku
Ja wyznaję inną zasadę: jeśli nie canon to tamron ;) o problemach tamronów nie słyszałem. Tyle, że nie słyszałem też o jakichś wybitnych szkłach AF tamrona starszych niż na przykład SP 90/2,8 macro. Jeżeli sigma albo tokina, to albo sprawdzić z body, albo budować zestaw w oparciu o korpus z tego samego okresu co obiektywy. Oczywiście dotyczy to głównie fotografii analogowej i jest uciążliwe w przypadku późniejszego upgrade korpusu. Jednak, jeżeli ktoś kupił już stary korpus, to rekomenduję rozważenie takiej opcji.
Właśnie :-)
Moim zdaniem takie szkło to warto kupić, ale za 200-300 zł, nie więcej. Padnie body, trzeba będzie wymienić na nowsze i się potem człowiek będzie bujał przez pół roku na allegro, żeby pozbyć się szkła z nie za dużą stratą. Zwróć uwagę jak nisko kończy się na allegro licytowanie bardzo dobrej optycznie sigmy 24/2.8, która nie chodzi z nowymi body Canona.Cytat:
Jeżeli sigma albo tokina, to albo sprawdzić z body, albo budować zestaw w oparciu o korpus z tego samego okresu co obiektywy. Oczywiście dotyczy to głównie fotografii analogowej i jest uciążliwe w przypadku późniejszego upgrade korpusu. Jednak, jeżeli ktoś kupił już stary korpus, to rekomenduję rozważenie takiej opcji.
a jak jest z m42 i pomiarem światła w eosie 10?
podpinając jupitera 135 mi zwariował.
normalne dla tego modelu? (body)
no i warto uprzedzic potencjalnych nabywcow eosa 10 ze znajduje sie on w grupie eosow ktore moga miec problem ze smarem na migawce, jak eosy serii 6XX
Niewiem jak jest w 10tkach ale moja 600tka z podpietym szklem m42 na AV ustawia przyslone 1.0 :) co pozwala mi na rezygnacje z wszelkiej masci dandelionow, obawiam sie ze w pozniejszych modelach tak kolorowo juz pewnie nie ma, i pokazuja przyslone "00". An_zak, wspomniec tez warto ze wymiana smarow to jak wymiana baterii, to nie "wyrok smierci" dla aparatu.
To fakt, dlatego tej sigmy nie sprzedałem tylko "używam u cioci na imieninach" - odpowienia ogniskowa i świetna jakość na przysłonie 2,8 (na innej nie chodzi z 400D) daje dobre efekty, na pewno lepsze niz mój 12-24 przy 24mm i więcej światła zastanego wpuszcza. Ale nie posunę się do polecania jej do cyfry :) jednak czasem trzeba przymknąć, i tutaj muszę zmieniać obiektyw.