W tej cenie to PQI jest chyba najlepszym wyborem... Jest jeszcze dobra firma Swissbit tylko akurat nikt nie wystawia tego na allegro... Poszukaj bo są równie dobre (chociaż chyba nie mają wieczystej gwarancji tylko 2 lata)
Wersja do druku
W tej cenie to PQI jest chyba najlepszym wyborem... Jest jeszcze dobra firma Swissbit tylko akurat nikt nie wystawia tego na allegro... Poszukaj bo są równie dobre (chociaż chyba nie mają wieczystej gwarancji tylko 2 lata)
PQI nie są złe, sam używam takiego. Ale parametry transferu podane w specyfikacji trzyma w przypadku b. dużych plików (po kilkaset MB). Wiele małych plików (np. zdjęcia) powoduje znaczne spowolnienie działania.
Miałem PQI, tyle że o pojemności 128mb (o ile pamiętam był niebieski). Faktycznie, chodził jak burza aż do momentu, kiedy padł. Jak trup. Zero reakcji. Jedyne, co udało mi się osiągnąć, to to że Win XP wyświetlał komunikat "nieznane urządzenie nieprzystosowane do działania" czy coś w tym stylu. Nie miałem tam zapisanego nic aż tak ważnego, ale jakoś od tego czasu wszystko zapisuje dwukrownie ;)
Może miałem pecha i tyle. Jedno co pewne, to to że są problemy z "zatyczką" - po pewnym czasie zaczyna sama odpadac.
tez mam PQI i sobie chwale ale sprawdzcie to cudenko
Z tymi transferami to wcale nie jest tak różowo. Mam pqi i też piszą o nim, że to szybkie i w ogóle...mam 4GB wersję. Jest super (jak za tą cenę) ale przy odczycie. Zapis...hmmm duży plik 700MB (już chyba wiadomo co to za plik może być :D ) prędkość pod koniec spadła do 3,7MB/s (zaczął od 18MB/s).
To też zależy od płyty głównej (w domu mam Asusa na Nforce2) W pracy chipsecie Intela (nie pamiętam dokładnie jaki model) idzie szybciej. Co ciekawe zależy to też od systemu plików. Fat...kiepsko...NTFS trochę lepiej...ale Ext3...to śmiga 8-)
Generalnie jednak za tą cenę polecam...bo co do rzeczywistych prędkości zapisu i odczytu to tylko Kingston podaje prawdę...sprawdzone na poprzednim penie..Kingston Data Traveler Elite...ale za jaką cenę :(
Jedyne co mnie w nim (PQI) wkurza to ta druga partycja z dennym programikiem...nic się nie da z nią zrobić :(
ja mam wersje 1gb cool drive slim-u330 z jedna partycja i bez programu :-?
co do zbednych dupereli - Kingston z U3 na XPPL :lol:
tutaj patrzac na specyfikacje cos jeszcze szybszego.
nie czytalem :wink: ale przed chwila to zrobilem :]
niestety tak to juz jest.. ale napisalem "patrzac na specyfikacje" wiec czuje sie usprawiedliwiony ;)
no to jeszcze jeden szybki flash usb z predkosciami do xx mb/s - firma OCZ