Odp: Obiektywy manualne do cyfranki.
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Carl Zeiss Sonnar T* 135mm f2.8 (contax) to jest bardzo dobry obiektyw, ale strasznie ciężko ustawia się nim ostrość, wg mnie pierścień ostrości ma za mały zakres obrotu.
Demonem ostrości jest:
CCCP MC APO Telezenitar-M 135 mm f/2.8 - Optyczne.pl
ale to mało szczelna, ruska konstrukcja M42, więc łapie kurz.
Miałem takiego zenitara i MC sonnara 135mm f.3.5 M42 (jest fajny ale za ciemny), sprzedałem oba i kupiłem SMC Takumar 135mm f2.5 i tego ostatniego mogę polecić każdemu, jest ostry od pełnego otworu, ma super plastykę i bokeh.
Z rosyjskich obiektywow najlepszy jest Tair11 na M39, starsza konstrukcja dla Zenita, ktory mial mocowanie 39mm. Obiektyw ma nietypowa ogniskowa 133mm f2.8 i jest czesto mylony z Tair11A, nowsza konstrukcja 135mm. Jezeli Tair11 (nie 11A) pochodzi z dobrego zrodla to jest to naprawde bardzo dobry obiektyw. Juz nie pamietam, bo sprzedalem wszystkie jakie mialem ale przyslona jest chyba 20 blaszek, jest w 100% manualny z preselekcyjna przyslona. Dla "wolnych" portretow swietny, z cieplymi barwami, bardzo ostry od pelnego otwarcia, z przepieknym bokeh. Innym godnym polecenia jest Pentacon/Orestor 135/2.8, najwczesniejsze wersje preselekcyjne- pozniejsze Pentacon'y juz nie byly takie fajne. Jest to obiektyw nazywany "bokeh monster" i z 15 listkowa przyslona naprawde jest. Zgadzam sie z przedmowca ze Takumar 135/2.5 M42 jest swietny. Najlepsza 135 jaka mialem byl Paris Angenieux 135/35, do ktorego soczewki byly wytwarzane w zakladach, w ktorych gross produkcji szlo na potrzeby najwiekszych na swiecie wytworni filmowych. Niestety wszystkie obiektywy Angenieux jakie mialem to wersje EXA/Exacta i wprawdzie moglem je wsadzic do canona uzywajac kombinacji adapterow ale nie ostrzyly daleko 6m max. Fajny jest obiektyw, prawdopodobnie robiony przez Yashica z mocowaniami T2 i YS pojawiajacy sie czasem pod roznymi nazwami jak Spiratone, Polaris, Sigmatel, obiektywy sa jednymi z najasniejszych w ogole wyprodukowanych - przy ogniskowej 135 f jest tylko 1.8. Z uwagi na nieporecznosc w uzywaniu i lekka aberacje na niebiesko przy kontrastowych zdjeciach, czeka na inne czasy nie mogac zreszta wygrac z 135l. 135L jest nie tylko swietnym obiektywem ale ma takze szybki AF.
Sample z Angenieux 135
I porownanie wielkosci Polaris 135 z 85l oraz sample z polaris na 1.8
W chwili obecnej jest na all orestor przebity na Pentacon - o jakim wyzej pisalem, zebra. Na eBay cena tego obiektywu jest co najmniej 3 razy wyzsza
Za pozno na edycje. Chcialem uzupelnic, ze niemieckie wersje EXA/Eacta sa chyba w 100% kompatybilne z mocowaniem EOS oczywiscie z adapterem. To jest naprawde okazja aby wykorzystac mozliwosci jakie daja niemiecka stara optyka w przypadku kiedy nie mamy funduszy na kupowanie eLek. Trzeba zapomniec o Tessar 50, ktory jest lepszy od Domiplana 50 ale zdecydowanie slabszy od innych obiektywow. Natomiast obiektywy dla EXA sa tansze niz dla M42 i mozna wyrwac fajnego Biotara 58/2.0. Szczegolnie polecam stare mosiezne (czarny finish) i chromowe Biotary (srebrny finish) ktore wywalaja w powietrze cala produkcje powojenna zeissa z Jena. Zeiss z Oberkochen to zupelnie inna bajka. Wracajac do Orestor 135/2.8 to warto zaznaczyc, ze Meyer -Optik Görlitz producent Orestor i Orestegor 200/4 (pozniejsze Pentacon'y) zrobil wymienialna dupke dla wszystkich swoich obiektywow. Czyli posiadajac mocowanie M42, mozemy bez obawy kupowac wersje obiektywu EXA, wystarczy tylko wymienic mocowanie i bedzie pasowalo. Prosze jednak pamietac, ze dotyczy to wylacznie obiektywow preselekcyjnych. Pozniejsze wersje Pentacon to dobre obiektywy ale juz nie to.
Cytat:
Zamieszczone przez
trumil9
Innym godnym polecenia jest Pentacon/Orestor 135/2.8, najwczesniejsze wersje preselekcyjne- pozniejsze Pentacon'y juz nie byly takie fajne. Jest to obiektyw nazywany "bokeh monster" i z 15 listkowa przyslona naprawde jest.
Ostatnio ciężko go znaleźć w sieci. Jakiś czas temu często się pojawiał.
Aktualnie trumil9 chcę kupić szeroki kąt, myślę nad tym szkłem. Z informacji jakie odszukałem w sieci to jest w miarę ciekawy obiektyw. Poza tym kolega specjalizuje się w Kironach, posiada i ch kilka i poleca mi tą markę. Sam posiada Yashinona Kirona 28mm 2.5 i na moim FF daje fajne efekty.
Tak więc, najpierw 28mm, potem 135mm (najprawdopodobniej SMC Takumar 135mm 2.5 :-)).
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Ostatnio ciężko go znaleźć w sieci. Jakiś czas temu często się pojawiał.
Aktualnie
trumil9 chcę kupić szeroki kąt,
myślę nad tym szkłem. Z informacji jakie odszukałem w sieci to jest w miarę ciekawy obiektyw. Poza tym kolega
specjalizuje się w Kironach, posiada i ch kilka i poleca mi tą markę. Sam posiada Yashinona Kirona 28mm 2.5 i na moim FF daje fajne efekty.
Tak więc, najpierw 28mm, potem 135mm (najprawdopodobniej SMC Takumar 135mm 2.5 :-)).
Poszukaj szybko Vivitar 28/2.5 z numerem fabrycznym zaczynajacym sie od 22. To jest ten sam obiektyw ale zaplacisz za niego 1/4-1/3 ceny jaka musialbyc zalacic za szklo z nazwa Kiron. Nazwa Kiron to Kino Optic a nie Yashinon, chociaz moze Yashinon robil dla Kino. Yashinon robil optyke pod wieloma nazwami.
Witam , posiadam Pentacon'a 4/200, z wymienna dupka. Ostrzac na LV jest porownywalny z np. EOS 70-200 f2.8 na 200mm przy f 4.Pozyczylem od kolegi pierscien z potwierdzeniem ostrosci i niestety niedalo sie tego nawet skalibrowac. Moje pytanie dotyczy adapterow ktore sa dokladne . czy sa takie ?