-
Ja też się zgodzę że 5:1 to naprawdę ekstremalne powiększenie i śmiem twierdzić że poza domowym studiem będzie ciężkie do wykorzystania :) Sam mieszek jest nieporęczny (znam z doświadczenia), a ja z obecnym zestawem makro uzyskuję nim odwzorowanie do 2:1 - naprawdę rzadko mi się takie przydaje, nawet w domu. Sam Canon będzie w terenie bardzo poręczny i o wiele łatwiejszy w wykorzystaniu niż z mieszkiem, a naprawdę wiele owadów i pajęczaków ma rozmiary które nie wymagają większego odwzorowania niż 1:1.
Chociaż jako dodatek od czasu do czasu jak cię najdzie na coś "ekstremalnego" taki mieszek na pewno się przyda - i nie kosztuje tyle co MP-E 65mm (zwany obiektywem dla masochistów ;) ).
-
Zawsze mogę kupić krótszy mieszek, 5:1 będę wykorzystywał rzadko, ale będę. Chcę raczej skupić się na rzeczach typu oko muchy itp. Poza tym pierścienie pośrednie kosztują tyle samo co mieszek z przeniesiem automatyki Canona - ręcznej roboty ;)
-
Ja za Cynigiem i Saurusem ... cholernie to niewygodne, niestabilne i ciemne. Zeby sie przekonac czy takie powiekszenie naprawde Ci jest potrzebne nakrecilbym na te 100 macro odwrotnie 50/1.8 lub podobny ale stosunkowo jasny oraz dobry optycznie i pobawil sie takim zestawem. Dostaniesz bardzo duze zblizenie za smieszne pieniadze (wlasciwie koszt pierscienia czyli 25 zl). Kupowanie mieszka za 700 zl na dzien dobry to nieco rozrzutny pomysl ;)
-
A jak obliczyć powiększenie 100mm canona z odwróconym 50mm? coś mi nie wychodzi i już się gubię w tych wzorach :)
-
Nie wiem ... staram sie fotografowac a nie przeliczac. Bez dwoch zdan jest duzo wieksze niz 1:1 ... z takim zestawem moze byc niemalze mikroskopowe. Zreszta wez zloz dwa dowolne obiektywy mordkami i zobacz czy Ci pasuje.
IMHO nie bardzo wiesz czego potrzebujesz albo nie umiesz tego napisac.
-
Albo nie potrafię udowodnić tego sobie liczbami bo nie mogę znaleźć jakichś normalnych wzorów na odracanie itd, a poza tym nikt takich nie zna + w Pl nie ma żadnych książek o makrofotografii w księgarniach + nie wiem czy giełda jest otwarta w tą niedzielę - znalazłbym informacje na giełdzie + muszę mieć odpowiedź w miarę wcześnie bo później wyjeźdżam + szukam czegoś co da mi na tyle duże powiększenia z dobrą jakością bez dystorsji (bo po co marnować 100mm macro) żeby np. zrobić powiększenie głowy czarnej paskudnej muchy bez wykadrowywania na klatce 35mm
-
Moim zdaniem nie znajdziesz zadnych wzorow uniwersalnych. Laczysz dwa zespoly soczewek w ilus tam grupach i pewnie trzebaby podejsc do tego od strony rownan optycznych.
-
-
obiektyw do super makro :) skala 5:1 z tego co pamietam ... zero AF ... obiektyw ma wbudowany "mieszek" ktorym reguluje sie skale odwzorowania
-
Taki jeszcze chyba mniej poręczny niż mieszek z obiektywem kloc. Ciekawe szkło, ktoś z forum je ma i pewnie jest w stanie więcej powiedzieć, ale jeśli chciałbyś nim zastąpić "setkę" to już zdecydowanie lepiej ten mieszek kupić moim zdaniem :) A po maksymalnym wydłużeniu jest ogromny. Aha no i przy tym 5:1 ostrzysz nim z ok. 2,5 cm.