Popatrz uważnie na daty, 3,5 nie 1,5 :-D
No ale nie czepiajmy się, skonstruować dobry obiektyw to nie takie hop siup :-)
Wersja do druku
Co do szkła to trzeba poczekać na pierwsze testy. Sigma różne ciekawe rzeczy wypisuje w swoich materiałach prasowych :-) Niemniej propozycja ciekawa, jeśli będzie kosztował tyle co EF 85/1.8 to pewnie wkrótce, na tutejszej giełdzie, zaroi się od ofert sprzedaży tego szkiełka :-)
Podzielam Twoją opinię na temat C85/1.8 (o tym że jestem Sigmofobem nie pomnę ;-) ) Nie mniej wielokrotnie czytałem na tym forum utyskiwania na brak 85/1.4. Canon oczywiście takiego szkła nie wypuści ale zainteresowanie jest. Zwróć uwagę ile szumu wywołała premiera Samyanga 85/1.4 i jak wiele było wzdychań "ech, gdyby to miało AF".
na forum Nikona piszą, że jak będzie kosztować mniej niż to 3500zł, to będzie dobrze. Co więcej, wielu uważa, że jest to mało prawdopodobne :)
Ja osobiście stawiam 2500-3000. Jest całkiem możliwe, że optycznie będzie na poziomie 85L, więc i taka cena będzie miejscu (wszak S50/1.4 jest jakieś 2.5 raza tańsze od 50L)
Szczerze mówiąc Sigma ma twardy orzech, bo w systemie Canona jest drogi 85L, więc mogliby wyskoczyć z ceną 4k, ale nie wyskoczą, bo w Nikonie jest alternatywa w tej samej cenie :)
Obstawiam 3400 :)
600 zł przy takich kwotach to chyba nie jest powód, żeby brać zamiennik. No chyba, że różnica optyczna między Nikkorem a Sigmą będzie taka, jak między C50/1.4 a S50/1.4 (wiem, Cichy, że tobie wyszło, że Sigma 50 jest mniej ostra od Canona, ale twój test to jednostkowy przypadek).
Ale jesli odniesiemy sie do C50/1.4 - te same parametry a szkło Sigmy o 25% drozsze, to teraz odnoszac sie do C85/1.8 - Sigma na dodatek 0,5EV jasniejsza to pewnie bedzie drozsza, ale mysle ze w okolicach 2500zl.
Mnie tez nie przekonala Sigma 50/1.4. Poszedlem do sklepu ze swoim starym C50/1.4 - porownywalem i wyszlo mi ze mam swietny egzemplarz C50/1.4. Na pewno Sigma ma nieco lepszy kontrast i ostrosc na brzegach, ale szkoda mi bylo pozbywac sie swojego C50/1.4 zwlaszcza ze jest duzo mniejszy i ma filtr 58mm. Sigma 85/1.4 wyglada ciekawiej dla mnie bo nie mam takiej ogniskowej. Mam C100/2.0 i daje on nieco wieksze odciecie tematu od tla niz 85/1.8 ale juz mniejsze niz szklo 85/1.4.
Samyang ma "czyste konto". A Sigma mnie właśnie odstrasza z powodu rzekomych problemów AF'a z puszkami C. Przeciwko Samyangowi przynajmniej nie będę mógł mieć takiego argumentu. :D Ale póki co, staram się przebierać w szkłach C i na możliwości wyboru nie mogę narzekać. I właśnie na takich jak na mnie, Sigma liczyć nie może. ;)
Ale na Samyanga 14/2.8 to chyba się skuszę. :mrgreen: