Mam takie szybkie pytanko do użytkowników Sherpa600r: Czy kolumnę centralną można całkowicie zdemontować, czy tylko "podzielić" na dwa? Chodzi mi o możliwość robienia zdjęć z jak najniższej perspektywy. Z góry dzięki za odpowiedź:)
Wersja do druku
Mam takie szybkie pytanko do użytkowników Sherpa600r: Czy kolumnę centralną można całkowicie zdemontować, czy tylko "podzielić" na dwa? Chodzi mi o możliwość robienia zdjęć z jak najniższej perspektywy. Z góry dzięki za odpowiedź:)
mozna zdemontowac i np. obrocic :)
Ja wtrace swoje trzy grosze :P
mialem na uwadze sherpe 600, ale jednak ostatecznie wybralem 750. Jest mniejsza po zlozeniu i nieco nizsza :)
Bedzie u mnie w poniedzialek (miala byc dzisiaj, ale dostawca zawalil) wiec podziele sie wrazeniami ;)
ale ma 4 segmenty nog zamiast 3 i moze byc mniej stabilna :???:
tez o niej kiedys myslalem ale ostatecznie zdecydowalem sie na 600'tke, wlasnie z powodu teoretycznie wiekszej stabilnosci.. no i roznica w wielkosci wcale nie jest duza - 54cm w 700'tce i 63 w 600'tce za to w obciazeniu juz tak 4,5kg vs 3,5kg na korzysc 600r :roll:
Ja sie przesiadlem, gdy od statywu noname odpadla zwyczajnie nozka gdy zabieralem aparat, normalnie osiwialem wtedy, nie bylo uderzenia, nic, poprostu odpadla :), a gdyby tam byl aparat, gdy to odpadalo... Nastepnego dnia w niedziele bylem juz na gieldzie, gdzie macalem statywy, zachwycila mnie glowica w sharpie, jak slicznie i delikatnie to lazilo i zaraz byl moj. A brak korbki tez uwazam za duza zalete, w tym noname byla wlasnie korba i kur... cy dostawalem krecac tym.
A teraz spróbuj bez korbki obniżyć głowicę o powiedzmy 0,5cm w taki sposób żeby nie obrócić jej wokół własnej osi :mrgreen:
Tak ogólnie 600r to fajny statyw, ale do zdjęć architektury gdzie jest potrzebna duża precyzja i minimalne korekty to raczej słabo się nadaje.
Ja mam 450r (ma korbkę) i jeszcze ani razu jej nie użyłem, a mam statyw około 6 miesięcy. Jak dla mnie zbędny bajer i przezkadza. Czy to korbką czy nie moge tak samo zmienić o 0,5 cm.
Ja się zdecydowałem na 600r z powodów o których mówi Kubak82.
Kiedyś chyba nawet na forum była fotka 600r+350D+S50-500 (nie pamiętam czy to twoja Kubak82 czy innego user'a) i to mnie przekonało.
Oczywiście chętnie zapoznam się twoimi doświadczeniami z 750 chuckyy:)
Pozdrawiam