Tez mialem harmonijki, ale wlasnie z tych wymienionych wyzej przyczyn odpuscilem je sobie.
Wersja do druku
oki i pierwszy film sie wywolal:) jak dojde do jakiegos skanera lub labu to podesle zaden asrtyzm ale to taki testowy
p.s. tylko nikt mi nie powiedzial ze przerywacz sie nie zmywa sie ciut na cos uleje i jest lipa... :D:D:D jak narzeczona zobaczy to bedzie mi biadolic...
sprubuje tej metody:)
uwazaj przy papierach, wiekszosc dzisiejszych procesow jest tak skonstruowana zeby proces pozytywowy przerywac sama woda (z reguly utrwalacz ma jednoczesnie cechy przerywacza a woda jest pro forma ;) ) w przeciwnym wypadku zapieni sie wszystko i beda sie wydzielac toksyczne gazy ;) :mrgreen: no dobra moze bez przesady, ja to z wywolywaczami z proszku fomy przezylem, ale milo nie bylo :)
thorin... nie słyszałem aby któryś producent chemii czy papierów zalecał stosowanie wody do przerywania. Przerywacz powinien mieć kwaśny odczyn, przerywanie jest wtedy efektywniejsze a przy okazji oszczędza się utrwalacz. Jeśli ktoś chce mieć powtarzalnosc wyników, niezależnie czy woła negatyw czy pozytyw, to powinien stosować kwaśny przerywacz, bo tym sposobem proces wywoływania zatrzymywany jest dużo szybciej.
Mareczku, nie ucz ojca dzieci robic ;)
http://cgi.ebay.pl/Utrwalacz-U-1-Fom...QQcmdZViewItem
"Nie stosować przerywacza Fomacitro, ponieważ utrwalacz jest jednocześnie przerywaczem. Zamiast przerywacza stosować przepłukanie w wodzie. Utrwalacz ten nie posiada właściowości buforowych i z kwaśnym przerywaczem uwalnia toksyczne gazy."
mi wystarczylo na zawroty glowy i pare innych dolegliwosci ;)
spoko, oddaję honor ale tylko połowę ;-) z doświadczenia wiem, że najefektywniejszym procesem cz-b jest 4-ro kąpielowy i tego się będę trzymał. Tym bardziej, że uznani producenci chemii i papierów (Ilford, Tetenal) takiego wynalazku jak przerywaczo-utrwalacz jeszcze nie pokazali. Taki też proces polecam ciemniakom, którzy swą przygodę dopiero zaczynają. To jest dla mnie jak pacierz, Amen. Teraz napisz mi czy rzeczywiście wystawiłeś się na działanie tych toksycznych gazów? Kuwety przypadkiem nie świecą w ciemnosci, na zielono? ;-)
mam Ci ze szczegolami opowiedziec o mojej obstrukcji ? Chyba oboje wolelibysmy tego uniknac, ja przez grzecznosc a Ty wszak przez brak ciekawosci ;)
Opowiadaj! :mrgreen: