I jak? Zainstalowałeś już tą matówkę? :)
Wersja do druku
I jak? Zainstalowałeś już tą matówkę? :)
Właśnie zamontowałem jasną EE-S, kupiłem na ebaju za 20 czy 30 USD, nie pamiętam. Rewelacyjna, jestem pod wrażeniem. Obraz trójwymiarowy, zwłaszcza z obiektywami o dłuższej ogniskowej, gdzie jest pełna kontrola wrokowa zbliżonego obiektu, zabawa jest przednia. Manualnie ławiej trafić w punkt niż z AF przy mało kontrastowym obiekcie lub pod światło - tam manualne ostrzenie sprawdza się i ma wyższość nad AF. Robienie zdjęć w zestawie z 85 1.8 jest jeszcze przyjemniejsze. Nie wiem jak się sprawa ma w praktyce po zapięciu ciemniejszego niż 2.8 szkła, ale na 2.8 nie jest wcale ciemniej, a takie tez opinie w necie widziałem, jak szukałem informacji o tej matówce. Jednym słowem polecam.
Dzięki za informację! Też zamówiłem, ale do 40D.
Ja uzywam juz ponad pol roku i jestem bardzo zadowolony. Roznica nie jest powalajaca ale dostrzegalnie korzystna zwlaszcza jak ktos uzywa jasnych stalek. rzeczywiscie obraz w wizjerze nabiera glebi i latwiej ocenic zakres ostrosci. Mam 10-22 USM, 24-70 L i 85/1.8 do tego Planar 50/1.4 , Distagon 35/2.8 , Sonnar 135/2.8 , Tair S 300/4.5 i poniewaz czesciej uzywam stalek zauwazylem, ze czesto przy obiektywach z AF uzywam trybu manualnego i zdjecia wychodza ostro wiec matowka -jak sadze- spisuje sie niezle.
jarek
Odgrzeje kotleta :)
Jak bardzo sciemnia sie obraz na tej matowce przy obiektywach Canona ze stalym swiatlem f4? Pytam z ciekawosci, bo zadnego szkla ciemniejszego niz f2.8 nie posiadam, ale caly czas mysle nad zakupem 100-400/4-5.6, ktore do jasnych nie nalezy... Czy to szklo bedzie uzywalne z ta matowka czy to juz raczej piwnica?
Rozumiem, że chodzi o EG-S.
100-400 byś używał pewnie tylko na zewnątrz, a tam problemu nie będzie. Myślę, że spokojnie możesz kupować.
ale pytasz o orginalną canona czy taką z klinem? orginalnej nie posiadam. mam taką z klinami i rastrem, z 100-400 nie do użycia. kliny tak ciemne że nic nie widać. w najgorszym razie sonnar 3.5 - ciemniejszych nie zakładaj
no właśnie, to przeszkadza raczej, gdy jest ciemno
Witam wszystkich Forumowiczów - to mój pierwszy post na tym Forum.
Zamierzam kupić do swojego EOS3 matówkę z klinem do ręcznego ustawiania ostrości.
Czy mógłby ktoś napisać, kto fotografował z taką matówką jak wygląda kwestia pomiaru światła? Doczytałem że:
"Nie można uzyskać prawidłowego odczytu ekspozycji w przypadku pomiaru szacunkowego lub punktowego opartego na pryzmacie umieszczonym centralnie. Należy użyć pomiaru centralnie ważonego uśrednionego lub punktowego niecentralnego w przypadku tych matówek"
Jak to się ma w praktyce? Są błędne pomiary? Czy w ogóle pomiar głupieje?
A jeżeli chciałbym skorzystać z pomiaru punktowego związanego z punktem AF z taką matówką - czego można się spodziewać jak kadr wypadnie centralnie? Żonglowanie matówkami za każdym razem kiedy chcę pofotografować manualem... hmmm... nie rozumiem.
Myślę, że ta sama kwestia może dotyczyć 5D. Co sądzicie?