Robia. Co prawda wojsko ich nie posiada, ale mozesz sobie kupic bron leworeczna.
Choc w przypadku broni roznice konstrukcyjne sa znacznie mniejsze jak w przypadku aparatu. Najczesciej wystarczy zmienic kolbe.
Wersja do druku
Steyr AUG AFAIK jest konfigurowalny.
No mi bardzej chodzilo o mala popularnosc takowych sprzetow ewentualniech o jej brak ;)
Ale w US Army na chwile obecna chyba nie ma lewych karabinow.
Ja też jestem lewooczny, w dodatku noszę okulary - ale na miłość Boską, pionowe zdjęcia robię normalnie :-) Chociaż grip przydałby się ;-)
Znam reportera, który jest praworęczny i prawooczny, ale chcąc zrobić pionowy kadr, chwyta za korpus prawą ręką i obraca go w prawo - nie dokładając drugiej ręki przy takim foceniu! W dodatku najczęściej korzysta z teleobiektywu, więc zasadność takiego postępowania uważam za zerową - zero stabilizacji i wygody.
Ja obracam aparat głównie w prawo, choć czasem zdarza sie, że w lewo też obróce (sporadycznie, ale jednak). Natomiast kadruje tylko i wyłącznie lewym okiem. To źle czy obojętne?
Po tym, jak moja córka zaczęła 30-kę przykładać do lewego oka odpuściłem jej trzymanie noża w lewej ręce. Wytrzymała (uwagi ojca) i nie odpuściła (z nożem) jakieś 10 lat, a ojciec się nie połapał, bo pisze prawą ręką bez kłopotu. Wniosek: ma równowagę półkulową z lekką dominacją prawej półkuli.
o ile lewe body to faktycznie jest problem o tyle zrobienie lewego gripa a nawet zrobienie większego gripa poszerzającego aparat i dodającego spust z lewej strony nie było by żadnym technicznym problemem - podejżewam że jedyny problem to jst opłacalność produkcji takich gripów - choć kto wie może znajdzie się ktoś kto coś takiego wyprodukuje