-
Pewnie tak...
Mimo wszystko niedługo na rynku pojawi się 400d i chyba poczekam bo po co mam kupować 30d za prawie 5000 (z kitem) skoro i tak nie wykorzystam nawet w połowie tego co oferuje...
Zdecydowanie bardziej opłaca mi się zainwestować w 400d(tym bardziej ze af ten sam co w 30d) i cieszyć się z podejrzewam odrobine bardziej szczegółowych fotek no i ten dust remover też fajna sprawa - mi to wystarczy =)
Ciężko dostrzec jakieś racjonalne przesłanki dla których warto by było dopłacać podejrzewam około 1,600 zł. może nawet odrobine więcej...
-
wiekszy bufor i szybsze serie, metalowa pucha ergonomia itp... ale generalnie jesli kstos nie ma takich konkretnych wymagan ze musi byc np min 5kl/s to duzo taniej bedzie kupic 400D, a czy lepiej - to sie okaze ;-)
-
Zgadzam się z Tobą Jac , tyle ,że te różnice nie tłumaczą ewentualnej różnicy w cenie , bo jak sam trafnie zauważyłeś 3 fps i bufor ala 27 jpegów oraz 11 rawów(tak samo jak w 30d) amatorowi wystarczy z nawiązką :)
p.s Narazie patrząc na zdjęcia z fotopolis to najbardziej zadziwia mnie....data w exifie =)
-
Pewnie we wrześniu pojawią się nowe nieco zmienione ceny na Canony ale rewolucji nie należy się spodziewać. 350D będzie pewnie w cenie około 2400 PLN, 30D pewnie nie stanieje o więcej niż 100-200 PLN, 5D pewnie wogóle nie zmieni ceny podobnie jak wyższe modele. Kiedy pojawi sie 40D (hipotetyczna nazwa), nie sądzę żeby było to wcześniej niż za 6 miesięcy a najprawdopodobniej dopiero za rok, Canon wie co robi.
W mojej opinii nie ma co czekać na spadek cen, bo codziennie traci się tyle możliwości zrobienia ciekawych zdjęć a tego nie da się kupić, za żadne pieniądze.
-
Ja bym mimo wszystko poczekał z tymi porównywaniami na moment kiedy 400D będzie dostępny i wiadomo coś będzie o jego matrycy (i nie chodzi tu o ilość pixeli).