Chciałbym się Kuchatku odnieść do tego.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Czy można "niedziwnie" wywołać RAW, aby cały zakres był ujęty?
Wersja do druku
Chciałbym się Kuchatku odnieść do tego.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Czy można "niedziwnie" wywołać RAW, aby cały zakres był ujęty?
Dziękuję wszystkim za odpowiedź na mojego posta.Szczególne dzięki za przeróbki dla: stdanielo, Richie i Diego. Najbardziej trafia do mnie "przeróbka Riechie'go bo najbardziej oddaje realną sytuację. Chętnie dowiem się jak osiągnąc taki efekt w PS'ie (najchętniej krok po kroku). Ale to już na priva. Po tym co tu zoabaczyłem to jeszcze bardzo dużo musze poświęcić czasu na PS'a, a jeszcze wiecej "w terenie" przy robieniu zdjęć.
Zgadzam się z akustykiem, że lepiej od razu zrobić cos dobrze, a nie bełtać w szopce ale czasami nie wychodzi.Sczególnie takiemu amatorowi jak ja. Nastepnym razem zdecydowanie sie bardziej przyłożę i skorzystam z Waszych rad: RAW, polar, statyw, ISO 100, przesłona. mam nadzieję, że z następnego wyjazdu fotki będą lepsze.
Korzystając jednak z Waszej wiedzy i umiejętnośći czy można coś zrobić z poniższą fotką. Wiem, że jest koszmarnie nieostra i ucieka w lewo, ale .... Dzięki za pomoc.
Jutro rano podeślę ci na priva jak to zrobiłem, w sumie nic wielkiego ale może triki się przydadzą. Pozdrawiam
Wielkie dzięki.Cytat:
Zamieszczone przez stdanielo
no mozna... skadrowac tak, zeby bylo wiecej lewejCytat:
Zamieszczone przez Woodland
a w tym co jest... mocno cialbym od PG. tak, zeby wiecej bylo obramowania ze strony lewego dolu, a mniej tego po przekatnej. chlopiec siedzi w LD, wiec tam, sila rzeczy, jest punkt ciezkosci kadru.
co do kontrastow i kolorow... mnie sie podoba jak jest. ze ostrosc nie trafila w 100%... i co z tego?
EDIT: jakbym mial usprawiac "pod publiczke" to przerobilbym do BW i dowalil jakies ziarno. ludzie by sie podniecali, ze w takim razie musi byc sztuka, i miekkosc (uwaga! miekkosc, nie nieostrosc) bylaby nawet zaleta, bo byloby bardziej "old-feszyn" i te sprawy...
a tak po prawdzie - zdjecie robi Ci spojrzenie uciekajacego chlopaka. to spokojnie starczy do dobrej fotografii. dobre zdjecie to ciekawa i czytelnie zaprezentowana historia. nie ostrosc pikseli, zdecydowanie kontrastow. takie myslenie to wtornosc
Akustyk, a co powiesz o zdjęciach z mojego portfolio (załączony link).
http://onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=35857
Z góry dziekuje za komentarze.
313798 - cos panu z glowy wystaje. sadzac po ogniskowej, mozna bylo lekko zmienic punkt stania i odkleic mu to cos wtle od czaszki
311549 - gdzies to chyba wczesniej widzialem (digart?). podoba mi sie
308267 - no zachod jak zachod. zeby go czyms szczegolnym wyroznic trzeba by uczcicwie poszukac fajnej sylwety na tle nieba. drzewo jakies na ten przyklad
303633 - bez pomyslu co chcesz tym zrobic. a dokladniej material na dwa zdjecia na sile wepchniete w jedno. sam ten cien po prawej i rzucajaca go skalka daja swietne zdjecie. krajobraz w oddali daje drugie, pod warunkiem nie przytloczenia go taka iloscia pierwszego planu, a tym bardziej planu sciagajacego uwage
301885 - zgadzam sie z moderatorem
ogolnie, to bardzo nierowno. z przewaga na nie
Dzięki za komentarze. Następnym razem :smile: odkleję mu to od głowy.Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Cieszę się, ze się podoba. Mimo, że trochę nie ostre.Cytat:
Z drzewami to był mały problem bo to na wysokości 3.300 m. n. p.m.Cytat:
Faktycznie chyba powinienem tą fotjkę troche inaczej skadrować.Cytat:
A ja nie do końca;) Faktycznie ta lampa i uciekający horyzont psują cały efekt, ale w górach czasami nie można się ustawić tak jak się chce, a nie chciałem usuwać tej lampy w PS'ie.Cytat:
Jeszcze raz dzieki za krytykę, a nie krytykanctwo.Cytat:
przepis na PW ;)
stdanielo daj przepis tutaj! ;)