Odp: Canon 24 mm f/2.8 czy Sigma 24 mm f/1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
Licker
Canon 28mm f/1.8 używany to około 1300zł z tego co się orientuję. Swojego niedawno sprzedałem za 1450zł.
Jeśli nie planujesz niedługo zmiany body na FF to pomyśl o Sigmie 30mm f/1.4. Używane są chyba nawet tańsze niż Canon 28mm f/1.8.
Nie nie planuje, na APS-C świetnie mi się pracuje a 7D dla mnie jest wyjątkiem z wyjątków, nie lubię też dźwigać za dużo, a najcięższym obiektywem i tak jest 70-200 f/2.8.... męczarnia ale dla tego obiektywu nie ma zastępnika do street foto które notabene mnie najbardziej jara...
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
Mam 28mm 1.8 USM :) Używałem zarówno na cropie jak i na FF.
Opinie o nim są bardzo zróżnicowane, ja jednak nie narzekam, mam egzemplarz używalny od 1.8, aberracje i zniekształcenia teraz bez problemu można usunąc w Lightroomie, jak dla mnie super obiektyw :)
Ciekawa opinia, ale fakt faktem nie jest satysfakcjonujące korekcji każdego zdjęcia w PSie, jedynie co to dodatkowe skadrowanie i zmiana na czarno białe.... no ale każdego jara co innego :P
poracając do tematu jedynie gdzie mogę zbadać tą sigmę jest pro-centrum Sigma na żeromskiego. Ale mimo wszystko i tak jakoś ciężko mi się przekonać do tych słoików....
Wymianio też była Tokina AF 17mm f/3.5 ale zostaje skreślona na starcie za światło....
Cytat:
Zamieszczone przez
Mylkes
poracając do tematu jedynie gdzie mogę zbadać tą sigmę jest pro-centrum Sigma na żeromskiego. Ale mimo wszystko i tak jakoś ciężko mi się przekonać do tych słoików....
Ja bym jednak radził pojechać i zerknąć na Sigmę.
Miałem 30mm f/1.4, zamieniłem na Canona 28mm f/1.8 i to była jedna z gorszych decyzji.
Optycznie Sigma jest dużo lepsza. Canon ciut sprawniejszy AF, ale niewiele.
Gdyby nie to, że cały czas chodzi mi po głowie FF wróciłbym do Sigmy.
A czy ja gdzieś napisałem, że każde zdjęcie traktuje korekcją obiektywu?
Napisałem tylko,że jeśli komuś zniekształcenie nie odpowiada to problemu z usunięciem nie ma.
Ja korekcję bardzo rzadko używam ;)