Proszę wyjaśnij, bo chwilowo to co piszesz, brzmi zupełnie bez sensu.Cytat:
Zamieszczone przez cooba_w
Wersja do druku
Proszę wyjaśnij, bo chwilowo to co piszesz, brzmi zupełnie bez sensu.Cytat:
Polecam sprobowac, skoro taki luzik :D Sprobuj na poczatek utrzymac w kadrze pilke w siatkowce w trakcie rozegrania (a tego chyba dotyczy temat, skoro autor nawiazuje do przepisow FIVB), do pomiaru punktowego przejdziemy jak juz ci sie uda :DCytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Ciekawe dlaczego 90% fotoreporterow sportowych jedzie jpegi na P i nie zawraca sobie **** zadnymi spotami ;-)
Moze jutro, jak znajde czas. Na razie ide spac, bo to zdecydowanie milsze zajecie niz tlumaczenie czemu woda jest mokra ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
a przeczytałeś do końca? coś o pewnej ręce? to dobrze. Pomiar światła nie ma tutaj i tak żadnego znaczenia, bo AF też nie wycelujesz w taką piłkę. Co za bzdura!
nota bene, wymądrzasz się jak sołtys we wsi, a z twoich wypowiedzi wynika, że nie masz za dużego doświadczenia. Piszesz śmieszne rzeczy o pomiarze światła i do tego pleciesz o luksach na widowni.
[ot]Cytat:
Zamieszczone przez Jarek Jaworski
Słyszałem, że przy zakładaniu oświetleń na halach i na otwartych stadionach
istnieją właśnie wymogi dla TV, które trzeba spełnić - inaczej **** blada z relacji. Ponoć.
[/ot]
God, co za watek :)
Zaczelo sie niewinnie od przeliczania lux<>ev, a mozna sie dowiedziec wielu "ciekawych" rzeczy o fotografii sportow halowych.
@cooba_w: wytlumacz mi na kiego czorta mieszasz publicznosc do ekspozycji. skoro na parkiecie masz stale warunki swietlne (owszem fotografowalem siatkowke i pilke kilka razy) to co za roznica co masz w tle?
Zawodnikow fotografujesz czy ich dziewczyny na widowni? :)
Co do zagadki o reporterach jpgach i P...bo mozna trzaskac duzo i cos sie wybierze...zgadlem? Nie prosciej zmierzyc swiatlo raz, dla jakiegos jasnego elementu, dac mu odpowiedni margines od przeswietlenia i focic?
Tak bym zrobil nie bedac nigdy na hali. Swoja droga, musze popatrzec na relacje w TV czy wraz ze zmiana tla obserwujemy nagla zmiane ekspozycji i wywalonych w biel zawodnikow :)
Wlasnie tak zamierzam zrobic... zmierzyc przed meczem (skoro obiecuja stale warunki swietlne :roll: ) na zawodnikow na parkiecie (olewajac tlo), sprawdzic histogramy na zdjeciach testowych, dorzucic margines bezpieczenstwa na przepalenia jakies 2/3 EV, ustawic co trzeba na M a potem zapychac databank RAWami, przejmujac sie juz tylko kadrem i nedznym (jak na takie potrzeby) AFem/seriami w 20D.Cytat:
Zamieszczone przez Kr4nkEd
Tylko chcialem sie zorientowac (wzory z Wikipedii niewiele mi mowily) na ile te 1000-1500 luksow mi pozwoli zanim zaczne na biezaco testowac, a tu widze karmnik postawilem niechcacy ;)
Buuu, nie zniżaj się... :?Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Dokładnie, metoda co prawda bardziej "koncertowa" niż "sportowa", ale powinna się sprawdzić nawet lepiej.Cytat:
Zamieszczone przez Kr4nkEd
Nie 90, tylko 95 i nie sportowych, tylko reporterów w ogóle :lol: Dlaczego? Bo ma być szybko a nie dobrze.Cytat:
Nie, nie... tego to zaliczam Tomkowi :)Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Powinno zadziałać. Parę zdjęc testowych - histogram do prawego i potem w M. Jak nawet ociupinkę prześwietlisz miejscowo parę kadrów to... trudno. Margines na prześwietlenie? No niebardzo. Ustalić ekspzycję tak, żeby najjaśniejsze koszulki, piłka czy co tam będzie jasnego w kadrze dobrze wychodziło i jazda. "Rozciąganie" cieni to katastrofa - lepiej nieco "ścieśniać światła - a w tych kadrach zwykle chodzi o akcję a nie o to czy kolor oczu żony gwiazdy na trybunach wyszedł dobrze :) Siatkówki co prawda nie robiłem :) ale parę razy football czyli soccer ;-) z bliska zza bramki. Na AF za bardzo nie ma co liczyć - ostrość na "punkt akcji" - ten spodziewany i seriami, seriami.... W siatkówce łatwiej bo siatka stoi w miejscu. Jak byś miał szanse i światłomierz to... zmierzyć padające w paru miejscach na boisku. Co prawda światłomierz to podobno lama - ja tam uważam, ze w tym przypadku lama to ten element "po drugiej stronie" światłomierza ;-) W końcu 20 lat temu też robiono zdjęcia i to bez TTL-u.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Pokaż potem jak wyszło :)
Janusz
Hmm... co to tego jednego to mialbym watpliwosci. Wezmy takie 70-200/2.8,, zapiete do 20D, 135mm, f/2.8, odleglosc 10m - DoF jest raptem troche ponad pol metra. Jesli ktos w takich warunkach ma celnosc i precyzje "przewidywania" punktu akcji wieksza niz 10% to... chyba czas zostawic aparat i zajac sie sportem zawodowo? :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
A kto to jest zadownik?Cytat: