Poprostu zle zinterpretowałem Twoją wypowiedz
<...żaden soft na moim komputerze raw-ów nie widzi.>
bo masz na myśli soft,który ma ściągać raw-y z aparatu.
Wersja do druku
Poprostu zle zinterpretowałem Twoją wypowiedz
<...żaden soft na moim komputerze raw-ów nie widzi.>
bo masz na myśli soft,który ma ściągać raw-y z aparatu.
informacja o tym, czy dany plik ma być obrócony czy też nie zapisana jest w pliku i jest niezależna od rodzaju urządzenia/ kabelka używanego do zgrywania fotek na dysk [dodatkowe informacje możesz sobie wygoglować wpisując: "EXIF orientation"].Cytat:
Zamieszczone przez Paradox
Giraff-tak trochę ominełeś odpowiedzi,bo że ta informacja jest zapisana to bardzo możliwe,ale odpowiedz czy czytnik ją czyta i odwraca.
Pytam bo jeśli jestem w terenie i zgrywam zdjęcia na databank,a potem z niego na komputer to zdjęcia nie są już obracana.
nie mam czytnika wiec opieram sie na logicznym rozumowaniu. czytnik zgrywajac zdjecia nie wprowadza - nie powinien ! - żadnych zmian w zgrywanych plikach. informacje zapisane w EXIFie w dalszym ciągu pozostają niezmienionę: data wykonania zdjęcia, informacje o przesłonie, itp.Cytat:
tutaj możliwości jest wiele:Cytat:
1/ odczytując zdjęcia używasz programu, który domyślnei nei obraca zdjęć bazując na EXIFach,
2/ soft w databanku - działa inaczej niż sie domyślam. modyfikuje jakieś dane (dziwne by to było ale możliwe),
3/ gdzieś popełniasz błąd - i w efekcie dostajesz nieobrócone fotki. tylko gdzie ?
proponowane rozwiązanie: sprawdź czy w zdjęciach zgranych z databanku masz informację o właściwej pozycji zdjęcia. jeżeli wszystkie fotki, zarówno pionowe jak i poziome, mają wpisaną informację, że mają przyjmować tylko jedną pozycję - to gdzieś pomiędzy aparatem a monitorem : następuje nadpisanie wartości.
To zalezy od tego jakim programem pozniej ogladasz zdjecia.Cytat:
Jesli jest to program, ktory czyta odpowiednie pole z Exifa (Breezebrowser czyta, Irfanview nie - to z programow ktore ja posiadam i uzywam) - to beda obrocone niezaleznie od sposobu transferu.
Jesli jednak program tego nie czyta to musisz sam sobie obrocic te zdjecia. W BreezeBrowserze to jeden klik - auto rotate JPGs.
Racja - soft Canona robi to automatycznie przy kopiowaniu z aparatu, ale mozna odpalic soft Canona na folderze zawierajacym juz zgrane czytnikiem zdjecia i uruchomic opcje automatycznego obracania.
Irfan tak :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Polecam
http://www.sentex.net/~mwandel/jhead/Kod:jhead -autorot *
EosViewerUtility. On chociaż widzi RAWy w aparacie a DPP jest ślepy jak kret.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
A co do czytnika to oczywiście nie jest to wielki wydatek ale skoro aparat za 4 kilo potrafi zrobić i zapisać RAW to powinien potrafić go też eksportować do komputera. I nie chodzi mi tutaj o kase tylko fakt że jest to jakieś absurdalne niedopatrzenie panów z CANON. Jeśli nawet przeoczyli to podczas projektowania aparatu to powinni zrewanżować się odpowiednim softem.
Filmow nie kreci i nie kadruje na LCD... co za niedopatrzenie.Cytat:
Zamieszczone przez Bucho
Soft jest odpowiedni i niektorym osobom dziala odpowiednio. Tobie nie.
I niekoniecznie jest to wina panow z Canona wiec nie ma co tak pochopnie wieszac psow. Chyba ze tak tobie latwiej - zwalic na Canona i miec spokoj...
Teraz masz do wyboru - albo przegrzebac zaleznosci system-software w swoim komputerze, probowac updejtow czy reinstalek i posprawdzac czy cos sie na tym polu nie gryzie (i nadal to nie musi byc wina Canona...).
Albo jesli tego nie umiesz/nie masz czasu/nie chce ci sie - wziac rozwiazanie szybsze, wygodniejsze, bezkonfliktowe (choc potrafi sie z innym urzadzeniem na USB, najczesciej drukarka lub skanerem, pogryzc) - czyli czytnik.
Wybor nalezy do ciebie, ale akcja oparta na zasadzie odgornie przyjetej "to Canon a nie moj komp/soft daje ciala" nie swiadczy o rozsadnym podejsciu do sprawy a pojsciu na latwizne przez obwinianie kogos, kto na obwinianie zareagowac nie ma jak, a problem nadal pozostanie nierozwiazny, tylko jego pseudorozwiazanie przyniesie ci chwilowa satysfakcje.
Po co ta ironia???Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Przecież każdy wie że aparat nie służy dio kręcenia filmów, tylko do robienia zdjęć.
A co do softu to w jaki sposób może on jednym działać w pełni a innym nie udostępniać niektórych funkcji???
A to jest taki problem przejsc sie do kogos znajomego co ma kompa i u niego sprobowac :?: Albo przestawic w aparacie z normal na PTP i zobaczyc co wtedy widac ??
U mnie nigdy nie bylo problemu (przyznaje nie mam 20D) i moge sie zalozyc ze to nie problem aparatu tylko cos nie tak z winda.