nie nie lampa wewnetrzna zawsze daje błysk pomiarowy gdy jest na 2giej kurtynie, czyli de facto błyska 2x a jak założę zewnętrzną lampę na sanki przy tych samych ustawieniach to zewnętrzna błyska tylko raz czyli tak jak powinno byc
Wersja do druku
nie nie lampa wewnetrzna zawsze daje błysk pomiarowy gdy jest na 2giej kurtynie, czyli de facto błyska 2x a jak założę zewnętrzną lampę na sanki przy tych samych ustawieniach to zewnętrzna błyska tylko raz czyli tak jak powinno byc
a tak naprawdę to dlaczego chcesz wyłączyć błysk pomiarowy?
aby móc wyzwolić lampę wbudowaną tylko i wyłącznie na drugą kurtynę,
dodatkowo wyłączenie pomiarowego błysku umożliwi mi również poprawne wyzwolenie fotoceli za pomocą build-in lamp;)
O ile mi wiadomo to błysk pomiarowy jest wyzwalana tuż przed otwarciem migawki wiec nie będzie on miał wpływu na wygląd zdjęcia.....natomiast na fotocelach się nie znam więc nie wypowiadam się w tym temacie :)
Lampa wbudowana nie ma trybu manualnego, więc musi błyskać dwa razy.
Żeby lampa wbudowana błysnęła jeden raz, trzeba zablokować jej ekspozycję (FEL). Zbyt wygodne to nie jest, ale działa :)
Ok z FEL działa, ale to nie jest praktyczne rozwiązanie... a szkoda..
a co do przedbłyski to niestety jest rownież rejestrowany...:(
A mówimy o lampie zewnętrznej czy wbudowanej bo z ciekawości pobawiłem się zewnętrzną lampa i na zdjęciu nie widzę żeby przedbłysk był w jakiś sposób rejestrowany.
Tak to się zgadza, ale gdy ustawiam lampę zewnętrzna na druga kurtyne to błyska dwa razy (pierwszy to przedbłysk a drugi to błysk właściwy ustawiony na drugą kurtynę) i nie widać żeby przedbłysk był rejestrowany w przeciwieństwie do tego co napisał radioel. Wiec skąd pomysł, że przedbłysk jest rejestrowany?
Chyba chodziło o to, że fotocela rejestruje przedbłysk.