No niby tak, też słyszałem, ale spoconymi paluchami tak go upaćkiwać? To co z tych zdjęć wyjdzie? Chyba że jest na to jakaś ramka albo inny patent.
No niby tak, też słyszałem, ale spoconymi paluchami tak go upaćkiwać? To co z tych zdjęć wyjdzie? Chyba że jest na to jakaś ramka albo inny patent.
A czy aby nie namieszales troche?Cytat:
Zamieszczone przez enter
Wedlug mnie jest tak:
Filtr szary polowkowy - Gradual Gray
Filtr neutralny polowkowy - Gradual Neutral Density (Gradual ND)
Jezeli filtr jest szary to raczej nie ND.
Tomek.
No nie zastanawiam się. Tak mi się jakoś wydawało, że aparat zgłupieje ale OK pewnie nie.Cytat:
Zamieszczone przez piast9
O i to jest praktyczna wiedza na temat używania filtra. Dzięki Janusz.Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
A Mroczka kupię napewno :)
Z Łodzi to może nie, ale chętnie ci opchnę Hoya grad.grey 58mm. Sam przesiadłem się na sys. cokin;)Cytat:
Zamieszczone przez p_lar
Dla rozwiania wątpliwości załaczam schemat systemu Cokin, może nie najlepsza jakość ale coś widać :)Cytat:
Zamieszczone przez temol
[img=http://img153.imageshack.us/img153/8056/img7194a4da.th.jpg]
Podbijam ostatni raz wątek
Okazało się że cokina ma mój kumpel który sprzedał już aparat, więc będę miał do wzięcia. Ale mimo wszystko chciałbym tej nakrecanej 67mm spróbować, a nuż mi wystarczy...
Po co? Wszystko już zostało powiedziane ;-)Cytat:
Zamieszczone przez p_lar
O nakręcanym zapomnij. Nie wiem kto wymyślił taki "wynalazek" ale jest to równie bezużyteczne do robienia zdjęć jak aparat do wbijania gwożdzi ;-)
Każdy wsuwany (ramkowy, kwadratowy) - Cokin, Marumi, Heliopan, Tiffen, Sinar (drogi) tak, jak najbardziej. Nakrecane NIE i kropka.
Pozdrawiam,
Janusz
Może teraz wiadomość dotrze do odbiorców, bo pisałem to pare postów wczesniej i nie dotarło..
Rany, panowie zdaję sobię spawę że to ograniczenie ale wolałbym się upewnić organoleptycznie jak wielkie. Mnie się tylko rozchodzi o rozmiar :mrgreen: Czasem jest mieć lepiej namiastkę niż wogóle nie mieć.
Dzięki serdeczne za porady, przyjmuję je z radością :!:
Ale byliście kiedyś w okolicach zwrotnika? Przy takich temperaturach jak dziś i wilgotności niemal 100% przekładanie, wykładanie czegokolwiek z plecaka jest upierdliwe i energochłonne, więc dlatego chciałbym sprawdzić jak to jest w praniu. Zabawki systemu cokin do drobnych nie należą a liczy się każdy cm3. I tak pewnie je kupię, ale nie wiem czy na wyjazd. Sprzedawca to mój bliski przyjaciel i mam nadzieję że ze mnie nie zedrze. EOT i sorry za zamieszanie.
Noooo... spędziłem tam ze 25 lat. Naprawde.Cytat:
Zamieszczone przez p_lar
Zdjęć nie da się zrobić bez wyjęcia aparatu z plecaka co jest upierdliwe i energochłonne :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez p_lar
Daj sobie naprawde spokój z nakręcanym. Szkoda czasu i pieniędzy.
Janusz