-
dobrze pomyślane AGO.
też wydaje mi się, że b) jest spoko.
zachodzi jeszcze pytanie czy to ma być a'la 5klatek i zaplecze plus jakieś testy i info dot. tego co dzieje się na forum plus testy itd - bo chyba jeteśmy najbardziej przywiązującym wagę do sprzętowych kwestii forum fotograficznym w polskim necie i mamy tutaj naprawdę dobrych specjalistów w różnych dziedzinach...
enter - świetnie:) "zgłoszę się" do Ciebie we wtorek wieczorem co i jak.
Od tej pory proszę żeby każdy kto może i chce, pisał w czym może pomóc.
Pomoże to w szybszym dojściu do jakichś ustaleń a także ułatwi pracę wszystkim zainteresowanym. Dzięki z góry;)
-
Ponieważ sam mam jakieś doświadczenie ze stowarzyszeniem, chciałbym zwrócic uwagę na pewną sprawę:
z tego co wiem, stowarzyszenie jako osoba prawna musi prowadzić rozliczenia zgodnie z ustawa o rachunkowości. To oznacza pełna księgowość. Nawet, jeżeli jedynym przepływem finansowym są składki członkowkie.
A pełna księgowość to kosztuje niestety sporo...
Jeżel się mylę niech mnie ktoś poprawi.
Żeby nie było: uwarzam pomysł za super, chciałem tylko zasygnalizować potencjalny problem, żeby w porę się do niego przygotować.
-
Witam, wszytko zalezy od tego co sie ustali w tym watku, jesli bedzie to kwartalnik, jesli zbierze sie grupka pewnie kolo 10 osob zdecydowana na dluga wspolprace, jesli beda ciekawe tematy (w szczegolnosci mozna by do kolejnych numerow dodawac lekcje i t&t ze szkoly CB) do tego jakies ciekawe zdjecia, moze reportaze, forumowe relacje z imprez itd... to mysle ze sie uda, fajnie by bylo tez utworzyc jakas zajawke np pod adresem www.canon-board.info/tytulperiodyku - moge zagwarantowc ze Hazan sie na 100% zgodzi bo w koncu to bedzie reklama forum i to calkiem niezla ;-)
Co do PM jakie dostalem, to zebym napisac cos do gazetki na temat I Wielkiego Turnieju, to raczej bedzie mi ciezko ;-), ale moze cos sprobuje zrobic, jesli sie sprawa ruszy...
Narazie nie zakladal bym stowarzyszenia, mysle ze nie jest to niezbedne na tym etapie, warto by bylo sie zastanowic nad
- iloscia ludzi potrzebnych (sklad, artykuly, koordynacja, korekta itp ;-) )
- stalym podzialem obowiazkow (zeby to trwalo jak najdluzej) moze po dwie osoby na poczatek do zadania
- terminami (musza byc przestrzegane!)
- stalymi dzialami w periodyku itp, itd
-
Do stowarzyszeń ma zastosowanie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 15 listopada 2001 r. w sprawie szczególnych zasad rachunkowości dla niektórych jednostek niebędących spółkami handlowymi, nieprowadzących działalności gospodarczej. /Dz.U.01.137.1539/. Póki nie ma działalności gospodarczej- księgowość jest uproszczona. Tyle jest w stanie poprowadzić członek stowarzyszenia- absolwent liceum ekonomicznego.
-
Jac - genialnie:) dokladnie to mam na mysli co mówisz!
fajnie byłoby założyć osobne małe miejsce na tematy dot. periodyku. gdzieś na końcu...zaraz po sprawach administracyjnych... tak żeby to miało ręce i nogi...
warto by było to wszystko usystemtyzować.
zgłosiły się 2 osoby do pomocy do DTP.
do kontrolowania całości mogę być m.in. ja - robiłem wiele różnych projektów.
wprawdzie przez LO ale mam ciut doświadczenia z organizacją różnych rzeczy i mogłoby to się przydać - jeśli nikt nie ma nic na przeciwko.mogę też zajmować się kontatkem z różnymi fotograficznymi gazetami, publikacjami etc. - uwierzcie - mam do tego dar :twisted:
terminy najlepiej możliwie krótkie,ale realne - tak żeby była mobilizacja...
wiadomo że to będzie pdf.
chyba kwartalnik.
co do korekty można zapytać np. Viteza - on miał w stopce "bykom stop":D
ze stałych działów ja bym proponował:
temat numeru - jakiś temat zdjęć - zdjęcia 1 konkretnej osoby... raz na 3 miesiące.
dział techniczny z opisem sprzętu
dział z aktualnościami o forum - wkońcu ma to być made by Canon-board
dział z FAQ - dla startujących w fotografii
dział z tips& tricks - dla majsterkowiczów...
no i newsy ze świata fotografii...
-
Ja również oferuję swoją pomoc, ale w sumie nie wiem, czym mógłbym się dokładnie zajmować :) Jestem otwarty na propozycje. Oby tylko nie zabrakło nam zapału. :)
-
oby oby. ale myślę że skoro jest odzew i są chętni to coś z tego wyjdzie.
od tego tygodnia który jutro się zaczyna musimy się za to konkretnie i na poważnie wziąć. trzeba zorganizować spotkanie na żywo tych którzy będą chcieli coś konkretnie wnieść do tematu...
-
Nie wiem jak reszta, ale mi do Wawy "średnio" po drodze :) Inną sprawą jest też to, że nie mogę się wyrwać z Gorzowa na więcej niż kilka godzin (praca) :???:
-
ja nie wiem czy akurat w wawie.
sam mam do wawy 480km:/ cały dzien jazdy... no ale.
to chyba byłoby dobre wyjscie.
ale jesli wpadnie cos wiecej kasy za pewne roboty to mozliwe ze sprobuje wogole pojezdzic w pare miejsc tak zeby w roznych terminach rozni ludzi mogli sie spotkac, a pozniej razem z nimi zebrac to wszystko w calosc...
-
ludzie nie na zywca bo to nigdy sie nie uda :|
Proponuje jakas platformce co wspiera rozmowe w trybie rzeczywistym rozmowe kilku osob a'la IRC
Jesli chodzi o terminy to mysle ze powinny byc dynamiczne dla publicystow z ograniczeniem okolo 2 tygodni przed zlamaniem tekstu ... bo jesli wezmiesz pod uwage, ze ktos chce opublikowac 'COS' to znaczy ze temat jest wypstrykany/istniejacy :D wiec tylko takie warto akceptowac.
Jesli chodz o kontrole projektu, jesli podolasz to powodzenia, jesli nie to pomysl o tych co robia to zawodowo (P.S. jesli nie lubisz slowa 'projekt' to sie przelam bo terazniejszosc przyszlosc nalezy do zarzadzania projektami :D)