Odp: Canon RF 70-200 F4.0 czy EF 70-200 F2.8 II do eos R
Typowych przypadków zajechania nie znam, ew padające flexy, kurz w środku, luzy w zoomach lub uszkodzenia mechaniczne się trafiały. Generalnie plastiki teraz stosowane są wytrzymałe i jakościowo sporo lepsze niż te kiedyś ale plastik to zawsze plastik. Generalnie to EF 70-200 miałem w ręku i to kawał solidnego obiektywu. Z RF używałem testowo 24-70 4.0 i jakościowo w porządku. nie było do czego się przyczepić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Galipette
Mój ma nr 002798 - więc z tego wynika że nie da rady go zaktualizować.
Ja bym na Twoim miejscu skontaktował się z autoryzowanym serwisu obiektywów firmy Tamron https://serwis.proclub.pl/serwis-obiektywow-tamron U góry jest zakładka "KONTAKT" gdzie są podane różne formy kontaktu i napisał do nich maila lub skontaktował się z nimi poprzez formularz kontaktowy. Napisałbym w treści coś takiego:
Dzień dobry,
Jestem posiadaczem obiektywu Tamron 70-210mm F/4 Di VC USD (Model A034) z mocowaniem Canon EF o numerze seryjnym 002798.
Czy istnieje możliwość aktualizacji firmware w tym obiektywie do wersji 2.0 lub wyższej jeżeli jest taka dostępna?
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.
Z poważaniem,
Tutaj podaj swoje imię i nazwisko.
https://www.tamron.eu/pl-PL/serwis/compatibility
Cytat:
• 70-210mm F/4 Di VC USD (Model A034): From serial number 006922 or firmware 2.0
Może ja źle rozumuję, ale dla mnie "From serial number 006922" oznacza, iż wszystkie obiektywy od tego numeru seryjnego z nim włącznie mają już wgrany fabrycznie firmware 2.0, a "or firmware 2.0" oznacza, iż wszystkie obiektywy z niższym numerem seryjnym od 006922 powinny mieć zaktualizowany firmware do wersji 2.0.
Również tak to rozumuję. Dziwne by to było, gdyby nie dało się wgrać firmwareu do starszego wypustu obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Ja bym na Twoim miejscu skontaktował się z autoryzowanym serwisu obiektywów firmy Tamron
https://serwis.proclub.pl/serwis-obiektywow-tamron U góry jest zakładka "KONTAKT" gdzie są podane różne formy kontaktu i napisał do nich maila lub skontaktował się z nimi poprzez formularz kontaktowy. Napisałbym w treści coś takiego:
Dzień dobry,
Jestem posiadaczem obiektywu Tamron 70-210mm F/4 Di VC USD (Model A034) z mocowaniem Canon EF o numerze seryjnym 002798.
Czy istnieje możliwość aktualizacji firmware w tym obiektywie do wersji 2.0 lub wyższej jeżeli jest taka dostępna?
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.
Z poważaniem,
Tutaj podaj swoje imię i nazwisko.
https://www.tamron.eu/pl-PL/serwis/compatibility
Może ja źle rozumuję, ale dla mnie "From serial number 006922" oznacza, iż wszystkie obiektywy od tego numeru seryjnego z nim włącznie mają już wgrany fabrycznie firmware 2.0, a "or firmware 2.0" oznacza, iż wszystkie obiektywy z niższym numerem seryjnym od 006922 powinny mieć zaktualizowany firmware do wersji 2.0.
Sprawdzę w domu jeszcze raz czy faktycznie wszystkie wersje oprogramowania są aktualne. Jak są to napisze faktycznie do nich i zobaczymy co odpiszą.
ap ropo ef/rf, robiłem z synem sesję w pomieszczeniu, on 1DX i ef70-200 f/2,8II ja R6 i rf 70-200 f/2,8
było dość jasno 800-1600 iso bez lampy, w pewnej chwili się zamieniliśmy, przeżyłem "szok" ciemności w wizjerze lustrzanki,
mam świadomość, że to specyfika bezlusterkowca a nie problem obiektywu EF, podkusiło mnie założyć EF na R6, subiektywnie
było jak by mniej komfortowo niż z RF /chodzi o jasność wizjera/ tym niemniej nie doświadczyłem gorszego AF-u czy finalnie
słabszych zdjęć, nasz EF ma z 8 lat, działa bez zastrzeżeń tak samo jak inne EF L-ki. Ciekawe czy odpowiedniki RF będą równie długo wieczne.
pozdr,MK.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
A znasz kogoś osobiście kto zajechał szkło lub body ? W dwa lata lub 10 żeby było łatwiej :)
Mnie się dajmy na to nie udało nigdy zajechać żadnego aparatu, ani obiektywu :) A Canonów to miałem od groma zarówno analogowych, jak i cyfrowych lustrzanek oraz wszelkiej maści PowerShotów i Ixusów.
Tyle tylko, że mnie żaden aparat, ani obiektyw nie upadł na glebę, ani nie wpadł do wody co u innych (szczególnie sprzedających okazyjnie) już takie oczywiste nie jest ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
A znasz kogoś osobiście kto zajechał szkło lub body ? W dwa lata lub 10 żeby było łatwiej :)
No znam przypadki półmilionowych przebiegów na R6 w reporterce w 2 lata i równie dobrze mógłbym stwierdzić, ze służył do wbijania gwoździ a nie robienia zdjęć. I nie widzę w tym nic złego. Czas to pieniądza, a cackanie się ze sprzętem ten czas zabiera.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Czas to pieniądza, a cackanie się ze sprzętem ten czas zabiera.
:shock: Jakieś minimum ostrożności to jest cackanie się ze sprzętem?
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Zawsze jest cos za cos. Problem jest taki, ze to jest szkło zarobkowe. Szansa kupienia sztuki w dobrym stanie, która nie jest przechodzona jak passat z niemiec jest raczej iluzoryczna. Zdarza mi się kupować używki, ale lustrzankowego 70-200 bym na pewno używanego nie kupił.
Posiadam 70-200 2.8 II, kupiony kilka lat temu praktycznie go nie używam ;(
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
:shock: Jakieś minimum ostrożności to jest cackanie się ze sprzętem?
Ja mogę powiedzieć, ze dbam o sprzęt. I zostałem podsumowany, ze w życiu bym się nie utrzymał gdybym tylko z tego chciał żyć tracąc tyle czasu na chowanie sprzętu i jego zabezpieczanie na czas gdy jest nieużywany. Nie mi oceniać ;)