Odp: Ogarnijże aparat - darmowa seria edukacyjna pod patronatem Canona
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
Zacznijmy od tego że nastolatkowie nie oglądają YT. Poza tym takich filmów są setki. Rozumiem że jesteś jakoś powiązany z cyfrowymi.pl i chcesz ich tu promować.
Moze w wieku szkolnym tak, ale osoby w przedziale 18-24 to 25% mojej widowni na kanale - raczej ciezko to ignorować.
A co do mojego wrzucenia tego tutaj, to jestem powiązany tak, że nagrywałem i montowałem tą serie. Kamil chyba nie jest na forum, wiec wrzucam jako wspolautor ;). No i moze jest tych filmow setki, a mimo to weszlo kilkanascie tysiecy wyswietlen w pierwszy miesiacu. Wiec ktos jednak chce to ogladac ;)
Oglądalność w dużej mierze zależy od tego jak pozycjonuje to YT i ilu macie subskrybentów. Kilka tys. to jest bardzo mało ale jeśli materiały będą dobrze zrobione i systematycznie wrzucane to ilość subskrybcji będzie wzrastać. Za rok lub dwa jest szansa na kilkadziesiąt tysięcy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
Zacznijmy od tego że nastolatkowie nie oglądają YT.
Dziwna teza, mojego często muszę odciągać do YT. Znajomi ze swoimi nastolatkami mają podobnie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Dziwna teza, mojego często muszę odciągać do YT. Znajomi ze swoimi nastolatkami mają podobnie ;)
Tak wynika z badań socjologów. FB też już dla bomerów. Nastolatkowie to głównie TiKTok i trochę Instagram. YT tak ale raczej Ci pod 18 lat niż młodsi.
Tik tok służy do krótkich filmów , czyli takie "shorty" na YT. W większości jakieś bzdury ,więc zupełnie co innego. Mało który nastolatek poniżej 18 będzie wnikał co to jest trójkąt ekspozycji itd. Auto w smartfonie i tyle. Do oglądania nadal jest YT , filmiki od kilku sekund do 10 godzin. I to na YT szuka się wiedzy (między innymi). A seria jest dobra , bo jest wiedza zawarta w niedługich filmach bez zbędnego rozciągania. I to właśnie dla ludzi poszukujących wiedzy jest ogarnijże aparat. Dobrze przedstawione podstawy.
Dawniej wystarczyły książki o fotografii a teraz to panie...
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Uczylem sie z Freemana i zazdroszcze wszystkim, ktorzy teraz maja takie mozliwosci do nauki. No ale kto co lubi ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Dokładnie. Teraz to masz setki vlogerów i każdy ma coś do powiedzienia. W większości przypadków są to prawdy zdroworosądkowe lub powielanie wiedzy z książek. A młodzi to teraz wolą głupawe filmiki na tiktoku przegladać przez kilka godzin niż czerpać wiedzę nawet z taki vlogów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
Dokładnie. Teraz to masz setki vlogerów i każdy ma coś do powiedzienia. W większości przypadków są to prawdy zdroworosądkowe lub powielanie wiedzy z książek. A młodzi to teraz wolą głupawe filmiki na tiktoku przegladać przez kilka godzin niż czerpać wiedzę nawet z taki vlogów.
Mozna odniesc takie dziwne wrazenie na podstawie wypowiedzi z kilku tematow, ze masz jakis zyciowy problem z tym, ze ludzie nagrywaja filmiki do internetu ;)
Po prostu obecnie każdy może kreować się na eksperta a YT w żaden sposób nie weryfikuje czy ten ktoś rzeczywiście jest ekspertem. Głupoty może ktoś gadać i nikt z tym nic nie zrobi. Poza tym wszechobecny sponsoring. Coraz trudniej o rzetelną informację.